Заповядайте на 21 май (вторник) от 18,00 часа в Книжарница

...
Заповядайте на 21 май (вторник) от 18,00 часа в Книжарница
Коментари Харесай

ИК Хермес кани на премиера на „Чудовището“ в Пловдив

Заповядайте на 21 май (вторник) от 18,00 часа в Книжарница „ Хермес “ - Централ, ул. „ Княз Александър I “ №43!

След формалната премиера на дълго чакания нов разказ от Владимир Зарев - „ Чудовището “ в София, създателят ще се срещне и със своите фенове в Пловдив. Събитието ще бъде част от станалите към този момент обичайни Дни на българската книга на ИК „ Хермес “, както и от национално турне, по време на което обичаният български публицист ще посети още Варна, Бургас, Пазарджик, Сливен, Видин, Лом.

За създателя: Владимир Зарев е роден през 1947 година в София. Завършил е българска лингвистика в СУ „ Климент Охридски “. От 1972 година работи в елитното списание за българска и международна литература „ Съвременник “, а от 1988 година е негов основен редактор.
Владимир Зарев има 18 книги, единайсет от които са романи: „ Денят на нетърпението “, „ Битието “, „ Изходът “, „ Законът “, „ Хрътката “, „ Хрътката против Хрътката “, „ Лето 1850 “, „ Светове “, „ Разруха “, „ Поп Богомил и съвършенството на страха “, „ Орлов мост “. Измежду тях изключително място заема епичната фамилна сага „ Битието “, „ Изходът “, „ Законът “. Действието в романите се открива през 1890 година и приключва в наши дни. Трилогията е преведена на немски език и към този момент има две издания в Австрия и Германия. По претекстове от „ Битието “ е сниман паметният ефирен сериал „ Дървото на живота “.

Огромна известност и дванадесет издания в България има и романът на Владимир Зарев „ Разруха “, в който се разказват механизмите, с които бе ограбен, потиснат и обезсмислен трудът на няколко генерации българи. Романът се радва и на необикновен триумф в немскоезичния свят. Номиниран е за две от влиятелните европейски литературни награди и за него са оповестени над 40 възторжени рецензии.

По романа „ Разруха “ известният режисьор Петър Попзлатев снима игралния филм „ Времето е наше “.

Владимир Зарев е притежател на Националните литературни награди „ Иван Вазов “ и „ Елин Пелин “. През 2017 година Зарев бе почетен и с държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски “, а през 2019 година бе препоръчан за награждаване с медал „ Стара Планина “ - първа степен за извънредно огромните му заслуги в региона на културата и изкуството. За книгата: Един разказ роман за старостта, която настава, и за младостта, която не желае да си тръгне.

Когато четях ръкописа на Владимир Зарев, нещо в него ми подсети за „ Страданията на младия Вертер “ от Гьоте – една прочувствена и въздействаща книга. В „ Чудовището “ също има доста страсти. Заедно с това обаче, написаното постоянно ме препращаше към „ Записки от подземието “ на Достоевски. Тоест, към индивида в неговата противоречивост и двуполюсност. От една страна, са симпатичните, красиви черти, които той носи в себе си, а от друга – това „ черно пространство “, което също съществува в него. В това отношение романът е доста безапелационен и аз дръзвам да настоявам, като умел книжовник, че той носи детайл на класичност.

„ Чудовището “ е мощно прочувствен и умен разказ. За една красива и невъзможна обич, за времето и неговия безсърдечен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР