Заповедта за ограничаване на дърводобива с 30% трябва да бъде

...
Заповедта за ограничаване на дърводобива с 30% трябва да бъде
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Заповедта за ограничаване на дърводобива с 30% трябва да бъде отменена

Заповедта за ограничение на дърводобива с 30% би трябвало да бъде анулирана. Това разгласи на брифинг служебният министър на стопанската система Никола Стоянов след работна среща в необятен формат по отношение на дефицита на дървесина.

Стоянов изясни, че е получил доста сигнали от бранша за дефицит на суровина на пазара, като даже производители на мебели обмисляли овакантяване на България затова.

Именно по тази причина Стоянов е решил да събере всички участници на една кръгла маса, с цел да се срещнат с проблемите. По думите му е ясно от какво е подбуден дефицитът на дърва – от заповед на предходен министър на земеделието, с която се лимитира дърводобива с 30%. Друга причина е и нарасналото търсене поради презапасяване.

Министърът на стопанската система Никола Стоянов подчертава върху двойното повишаване на дървата за огрев и на неналичието на дървесина за мебелния бранш.

Затова Стонянов провел среща с представители на министерствата на земеделието и на околната среда, представители на бизнеса и на научните среди.

По думите му въпреки това дефицитът е подбуден и от нарасналото търсене. Затова той изясни, че горите в България имат потребност от лесовъдна активност.Друг проблем е и човешкият запас.

Според Стоянов, в случай че благосъстоянието на хората се увеличи, все по-малко хора ще употребяват и дървата за отопление.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР