Заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов,

...
Заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов,
Коментари Харесай

Забраната за земеделие и строежи на Калиакра остава в сила и след срещата при Борисов

Заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се вкарва възбрана за земеделие и други действия в елементи на предпазена зона " Комплекс Калиакра ", ще продължи да работи. Това разгласи самият екоминистър Нено Димов след среща с всички заинтригувани страни по проблема. На нея участваха неправителствени организации, природозащитници, кметове от региона, министър председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов.

Димов изясни, че заповедта ще работи досега, в който бъде готова нова такава. Преди тя да бъде издадена обаче ще бъде разисквана с кметовете от региона, засегнатите страни и представители на Европейската комисия. Според Димов заповедта не е проблем, защото касае единствено част от казуса. Той не посочи до по кое време ще бъде в действие актуалната заповед.

През юли Нено Димов забрани осъществяване на редица действия в част от предпазена територия " Комплекс Калиакра ", където има понто-сарматски степи. Това обаче породи митинги на земеделци, риболовци и представители на туристическия отрасъл от Крайморска Добруджа поради опасения, че рестрикциите в териториите от Натура 2000 ще засегне поминъка им. Димов изясни, че възбраната важи за доста дребна повърхност, която е най-вече държавна повърхност и не не разрешава земеделие в Добружда.

След срещата в Министерския съвет беше оповестено, че по проблема ще работят 4 работни групи. Те ще се занимават с проблемите при рибарството, земеделието, строителството и енергетиката.

Всички пострадали от заповедта ще бъдат обезщетени или стопански, или с сходни парцели. Борисов посочи, че запасът на държавното управление по другите компесаторни заплащания е в размер на 20-30-40 млн. лева

" Планът за ръководство би трябвало да се прави на място, с цел да чуем всеки човек и всяка орис. Тогава на засегнатия ще можем да му дадем бостан на друго място ", съобщи министър председателят, като посочи, че парите за компенсации могат да дойдат и по европейски стратегии.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР