Заповедите на директора на БАБХ за обявяване на чумата по

...
Заповедите на директора на БАБХ за обявяване на чумата по
Коментари Харесай

Мерките на БАБХ за чумата по животните са законни, обяви земеделското министерство

Заповедите на шефа на БАБХ за оповестяване на чумата по дребните преживни преживни животни са законосъобразни и ограниченията за ограничение на огнищата са законосъобразни, се споделя в изказване на Министерството на земеделието, храните и горите.

Оттам цитират и текстовете в Закона за ветеринарната активност, регулиращи тези действия. Те са записани в членове член 47, алинея 1 и 2, член 50, алинея 1, член 117 и член 126, алинея 1 от закона.

Именно на това съображение поради разрастването на огнищата с чума, и по предложение на изпълнителния шеф на БАБХ е издадена Заповед №РД 09-647/16.07.2018 година на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, с която се вкарват превантивни ограничения на територията на цялата страна, се споделя още в известието.

По мотив изказванията, че би трябвало да бъде основан Централен епизоотичен съвет, юристите са безапелационни, че това се постанова единствено в случаи на заразни заболявания по животните, които засягат директно здравето на индивида. В случая болестта чума по ДПЖ не е зооноза, т.е. не се предава на индивида и не е рисково за здравето му, само че би могло да аргументи огромни стопански загуби, допълват от там.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР