Запорожката АЕЦ е доставила на украинските територии, контролирани от Киев,

...
Запорожката АЕЦ е доставила на украинските територии, контролирани от Киев,
Коментари Харесай

Русия допусна консервация на Запорожката АЕЦ

Запорожката АЕЦ е доставила на украинските територии, следени от Киев, електрическа енергия на стойност 70 милиона рубли (над 2 млн. лв) дневно, само че обстрелът постанова пренасочване на зареждането към районите, окупирани от съветските войски, съобщи съветската окупационната администрация на Запорожка област, представена от съветското издание " РБК ".

Производството на електрическа енергия в Запорожката атомна електроцентрала е минимално и в случай че обстрелът продължи, ще бъде спряно , сподели Владимир Рогов, член на основния съвет на окупационната администрация. Тази власт е основана след окупацията на огромна част от тази украинска област от съветските войски.

Според Рогов, атомната електроцентрала всекидневно е доставяла на територията, следена от украинските управляващи, количество електрическа енергия, еквивалентно на 60-70 милиона рубли.

" Скоро няма да получат нищо. Защото, несъмнено, ще спасим атомната електроцентрала, ще я консервираме, ще прехвърлим товарите, които имаме, към освободените територии ", сподели той.

Според Рогов скоро ще стартират проблеми с електрозахранването на територията, следена от украинските управляващи . Сега има политика на " опазване на статуквото е, тъй че нищо да не се случи ", акцентира Рогов.

Запорожката АЕЦ, ситуирана в Енергодар, е най-голямата европейска атомна електроцентрала във връзка с конфигурирана мощ. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Първият е пуснат в употреба през декември 1984 година, шестият - през октомври 1995 година Руската войска управлява нейната територия от 28 февруари. Станцията обаче към момента се ръководи от украински оператори.

Запорожката атомна електроцентрала е под контрола на съветската страна, централата е. Москва и Киев взаимно се обвияват в обстрела. На 11 август атомната централа. Запорожката окупационна администрация заяви, че минимум три снаряда са паднали покрай хранилището за радиоактивни материали . Сутринта на 12 август управляващите оповестиха, че снаряд е паднал на 10 метра от хранилището за нуклеарни боклуци , само че " от позиция на нуклеарната сигурност всичко е наред. Критичната инфраструктура на атомната електроцентрала не е развалена, работата на реакторите не е нарушена ", се споделя в изказване на CAA.

Украинската компания " Енергоатом " счита, че Русия има намерение да употребява атомната електроцентрала в Запорожие за зареждане на Крим. Част от линиите, от които станцията в този момент се зарежда, са развалени от обстрела.

Външните министри на страните от Г-7 (Г-7: Германия, Франция, Италия, Япония, Канада, Англия и Съединените щати), като показаха, че в противоположен случай рискът от нуклеарна повреда е висок. " Постоянният надзор на Русия върху атомната електроцентрала заплашва района ", се споделя в изказване на Г-7

Организация на обединените нации прикани незабавно да се реализира единодушие за " безвреден периметър за демилитаризация " на АЕЦ Запорожие,. Той акцентира, че нуклеарното оборудване не може да се употребява " като част от каквато и да е военна интервенция ". Създаването на демилитаризирана зона към АЕЦ беше подкрепено в Съединени американски щати.

В същото време концепцията на Гутериш срещна недоумение в съветското посланичество в Организация на обединените нации . " Не разбирам какво има поради с това предложение. Нека изясни какво има поради под този периметър ", сподели непрекъснатият представител Васил Небензя. Той твърди, че Русия не употребява нуклеарни и цивилен уреди за военни цели, като упреква Украйна в сходна тактичност. Небензя счита, че изтеглянето на съветските войски от АЕЦ в Запорожие ще провокира " чудовищни ​​провокации " от украинските управляващи.
 Украйна желае демилитаризирана зона към Запорожката АЕЦ
Украйна желае демилитаризирана зона към Запорожката АЕЦ

Воюващите страни си трансферират отговорността за обстрелите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР