Заподозреният за убийството на петима души с лък и стрели

...
Заподозреният за убийството на петима души с лък и стрели
Коментари Харесай

Мъжът, убил петима души с лък в Норвегия, приел исляма и давал признаци на радикализация

Заподозреният за убийството на петима души с лък и стрели датчанин е приел исляма и полицията е била обезпокоена от сигнали за радикализацията му.

Това заяви пред публицисти локалният шеф на полицията Оле Бредруп Северуд, съобщи " Ройтерс ".

Мъжът на 37-години, град на 68 км югозападно от столицата Осло. Всички убити - четири дами и един мъж - са на възраст сред 50 и 70 години. Сред ранените са и двама служители на реда, които не били на работа по време на офанзивите.

Полицията към момента не е обявявала тероризъм за главния претекст - съгласно Северуд е " прекомерно рано " да се приказва по въпроса. Вчерашната офанзива обаче е най-смъртоносната в Норвегия от 2011 година, когато Андерш Брейвик умъртви 77 души, главно тийнеджъри, участващи в юношески лагер. Подобни набези са необичайност в скандинавската страна. След снощното на полицията в цялата страна е подредено да носи огнестрелни оръжия.

 Началникът на полицията в Конгсберг Оле Бредруп Северуд.
© Reuters

Началникът на полицията в Конгсберг Оле Бредруп Северуд.

Заподозреният, чието име още не се оповестява, е датски жител (но татко му е норвежец) и живее от Конгсберг от няколко години. Той спомага на полицията и удостоверява връзката си с офанзивите. В момента управляващите се пробват да схванат дали са употребявани и други оръжия.

Нападенията са осъществени на разнообразни места в града. Полицията преследвала мъжа към 35 минути; той " евентуално " е почнал да убива минути преди полицията да доближи до него, като е отправил първата стрела в супермаркет в западната част на града. Един от първите ранени е служител на реда, който не е бил на работа по това време и е пазарувал в супермаркета.

Атаката съответства с последния ден от работата на консервативното държавно управление на Ерна Солберг. Днес властта се поема от социалдемократа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР