Заподозреният организатор на кражбата на 600 компютри, използвани за копаене“

...
Заподозреният организатор на кражбата на 600 компютри, използвани за копаене“
Коментари Харесай

Мозъкът на мащабен обир в Исландия избяга със самолет, в който бил и премиерът

Заподозреният уредник на кражбата на 600 компютри, употребявани за „ копаене “ на криптовалутата биткойн, избяга от арест в Исландия, заяви локалната полиция.

Синдри Тор Стефансон се измъкнал от затвор с ниска степен на защита през прозореца и отлетял до Швеция с пътнически аероплан, в който бил и министър председателят на Исландия, осведоми. Той употребявал паспорта на различен мъж, само че бил разпознат на видеозаписи от охранителни камери.

Откраднатите профилирани компютри, оценени общо на 1,6 млн. евро, към момента не са открити.

Стефансон бе измежду 11-те задържани през февруари по съмнение, че са забъркани в тази ситуация, именуван от локалните медии „ Големия биткойн обир “. Машините били откраднати при четири набега против центрове за данни в Исландия – известно място за такива обекти, защото съвсем 100% от електрическата енергия идва от възобновими източници и е евтина.

10 дни преди бягството той бил трансфериран в затвор с ниска степен на сигурност в южната провинциална част на Исландия. Той се намирал на окол 95 км от интернационалното летище край Кефлавик. Затворът е без ограда и жителите му имат достъп до телефони и интернет, пишат локални медии.

Надзирателите докладвали, че Стефансон е липсващ едвам, откакто самолетът му изхвърчал за шведската столица Стокхолм.

Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир пътувала със същия полет за Швеция за присъединяване в среща на министър-председателите на 5-те скандинавски страни с индийския им сътрудник Нарендра Моди. Тя не е коментирала бягството.

Властите в Исландия издадоха интернационална заповед за арест на Стефансон.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР