Започват репетициите за парада по повод Деня на храбростта и

...
Започват репетициите за парада по повод Деня на храбростта и
Коментари Харесай

Събития около 6 май

Започват подготовките за парада във връзка Деня на храбростта и българската войска – 6 май. Даваме ви няколко оферти къде да отидете през дългия уикенд.

Във връзка с подготовката за военния церемониал на Деня на Храбростта и празник на Българската войска, 6 май, до неделя, 30 април, ще бъде предислоцирана военна техника на въоръжение в Българската войска от военните формирования в страната до летище Доброславци край София. 

Военната техника ще се придвижва по националната пътна инфраструктура от градовете Асеновград, Благоевград, Плевен, Пловдив и Стара Загора . Органите на Служба " Военна полиция " ще ескортират колоните. Това оповестиха от Министерството на защитата. За превозването на техниката, която ще взе участие в парада, ще бъде употребен и железопътен превоз. На 3 май самолети и вертолети ще бъдат предислоцирана от авиобазите в Крумово и Безмер до авиобаза Враждебна.

СОФИЯ

Вертолети и самолети от състава на Военновъздушните и Военноморските сили на България ще летят ниско над София от днес до събота заради подготовката за военния церемониал на 6 май, оповестяват от министерството на защитата. 

От министерството разгласяват и графика за плануваните полети:
На 3 май от 10:30 ч. до 11:30 ч. група вертолети ще прелетят над столицата и летище София. На 4 май от 8:30 ч. до 9:10 ч. (резервни часове от 15:30 ч. до 16:10 ч.) участниците във военния церемониал от Военновъздушни сили и Военноморски сили ще изпълнят подготвителни полети с прехвръкване над град София. На 5 май от 10:00 ч. до 11:00 ч. (резервни часове от 15.30 ч. до 16.10 ч.) над София ще бъдат изпълнени полети от участниците в генералната подготовка за военния церемониал.
На 6 май участниците във въздушния съставен елемент на военния церемониал ще прелетят над София от 10:20 ч. до 11:20 ч.

РУСЕ

Четири дни ще продължат събитията, отдадени на Празника на Русе – 6 май. Началото ще бъде на 3 май в библиотека " Любен Каравелов ", където от 17.30 ч ще бъде показана изложбата " През обектива на старите русенски фотоателиета ". Тя се провежда взаимно от библиотеката и Сдружение " РусчукБГ ".

На 4 май от 19 ч в Доходното здание ще се състои гастролът на отбор " Българе ", които ще показват фолклорния си театър " Паисий ".

На 5 май от 10 ч Дунавската задруга на националните художествени занаяти ще направи Ден на отворените порти на ул. " Витоша " 18. От 18 часа Художествената изложба отбелязва своята 90-годишнина със събитието " Диалози сред поколенията ". От 20 ч на площада пред общината ще има концерт на дует " Ритон ".

Най-богат на прояви ще бъде самият 6 май , като от 9 до 18 ч ще има Ден на отворените порти в Историческия музей. От 9 ч стартира празничната Света литургия в храм " Св. Георги ", а от 10.30 до 12.30 ч пред Паметника на Свободата ще бъде отворен павилион с военни униформи, остаряло оръжие и предмети на бита от Русе след Освобождението. Инициативата е на Дружество " Традиция " и НЧ " Стефан Караджа 2018 " – Русе.

В 11.30 ч пред Паметника на починалите в Сръбско-българската война ще стартира тържествената гала по полагане на венци и цветя във връзка 6 май – Ден на храбростта и Българската войска. От 12 ч на площад " Хан Крум " ще се състои хепънинг на НУИ " Проф. Веселин Стоянов ", а още веднъж от 12 ч пред Доходното здание операта прави обичайния си концерт с присъединяване на публиката " Русе дирижира операта ", воден от диригента Димитър Косев.

От 13 ч пред Паметника на Свободата актьорите от Драматичния спектакъл провеждат " Ловци на театрални съкровища ", където премиите ще бъдат подаръчни ваучери за спектакли.

В 13.30 ч пред Съдебната палата ще се играе представлението за най-малките " Трите прасенца " на Кукления спектакъл.

От 16 ч още веднъж пред съда Фолклорен танцов спектакъл " Найден Киров " ще направи хоротека, а от 16 до 18 ч в Парка на младежта ще има празник с присъединяване на актьорите от Куклен спектакъл – Русе и реализатори от ОбДЦКИ и ОМД – Русе.

От 17 ч пред Доходното здание ще свирят музикантите от Биг Бенд-Русе, които ще изнесат концерт под диригентството на Димчо Рубчев. От 18 ч от Паметника на Свободата стартира Ruse Summer Free Tour – безвъзмездна пешеходна обиколка по забележителни здания и обекти в централните елементи на града, проведена от  Сдружение " КултурТур Русе ”.

Финалът ще бъде от 20 ч на площада пред общината, където Община Русе и " Дунарит " ще подарят за празника концерт на Николина Чакърдъкова.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

На 1, 6 и 24 май музейните обекти ще действат според  настоящото за сезона работно време. Отменят се дните за профилактика

За облекчение на туристите на 6, 7 и 8 май на Архитектурно-музеен резерват " Царевец " ще бъде отворена още една каса от 11,000 до 17,00 часа.

На храмовия празник – 6 май, църквата музей  " Св. Георги " в село Арбанаси ще е отворена за безвъзмездни визити.

Поради неотложна профилактика музеите " Сарафкина къща " и " Затвор " няма да одобряват гости на 5 май (петък), 9 и 10 май (вторник и сряда).

ЯМБОЛ

Община Ямбол, гарнизон Ямбол и Ямболска духовна околия провеждат тържествено честване на 6 май, Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската войска.

В 10:30 часа, откакто завърши празничната работа, от двора на храм " Св. вмчк. Георги Победоносец " в квартал " Каргон " ще потегли  обичайното литийно шествие, предвождано от Духовия оркестър при Народно читалище " Съгласие-1862 " с диригент маестро Васил Шейтанов, Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий и икона с парченце от мощите на Свети Георги. То ще се движи по маршрут: ул. " Св. Георги ", ул. " Атанас Кратунов ", ул. " Индже челник ", ул. " Георги Дражев ", ул. " Цар Иван Александър ", пл. " Освобождение ", ул. " Г. С. Раковски " /пред Община Ямбол/

В 11:00 часа пред постройката на Община Ямбол ще стартира тържественият обред по издигане на националното знаме по план-сценарий на гарнизон Ямбол. Слово във връзка празника ще произнесат кметът на община Ямбол Валентин Ревански и полк. Милен Димитров, шеф на гарнизон Ямбол.

Литийното шествие с иконата на светеца ще се върне назад в храм " Св. вмчк. Георги Победоносец " в квартал " Каргон " след края на церемонията.

БАЛЧИК

Три села честват на 6 май в община Балчик, две църкви с храмов празник

На Гер­гьов­ден (6 май) са съборите на три от балчишките села – Дроп­ла, Прес­па и Кре­ме­на. В Дроп­ла праз­ни­кът ще за­поч­не в 8,30 с кур­бан в цър­ква­та  " Св. Георги ", а в 10,00 ч. на пло­ща­да е на­ча­ло­то на прог­ра­ма­та с учас­тие на тан­цови със­тави от Балчик, гру­па за ав­тен­ти­чен тур­ски фол­клор от Те­ле­риг, мес­тна­та гру­па " Ален бо­жур " и ин­ди­ви­дуал­ни из­пъл­ни­те­ли.

Още една черква в общината носи името на светеца Победоносец, централната в Балчик. Храмовият празник е с начало 8,00 ч., в 11,00 ч. е Литийно шествие, Водосвет, освещаване на оброк.

Ритуал във връзка Деня на българската войска и галерия " Освобождението на Добруджа по време на Първата международна война "

На 6 май пред паметника на починалите летци на летище Балчик Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и запаса канят сътрудници, възпитаници, жители, колективи и организации на обред във връзка Деня на българската войска. Началото е 11,00 часа.

На 5 май от 12:30 часа ще бъде открита изложба " Освобождението на Добруджа по време на Първата международна война (1916-1917) ". Домакин е Исторически музей-Балчик, а мястото – залата за краткотрайни изложения. Представянето се реализира със съдействието на Регионален клуб " 46-ти пехотен Добрички полк " към Национално сдружение " ТРАДИЦИЯ " и РИМ-Добрич.

ПОМОРИЕ

Поморие ще посрещне Гергьовден - празника на града, с богата стратегия, обхващаща съвсем цяла седмица. Започвайки от 2 май, морският град ще се трансформира в сцена за театрални постановки, изложения, изкуство и фолклор. Кулминацията ще бъде, несъмнено, на 6 май, когато ще бъде открит интернационалния фестивал по спортни танци и ще бъдат осъществени всички обичайни ритуали за Гергьовден.

През цялата идна седмица читалищата и другите центрове в Поморие ще кипят от живот. Вторник стартира с театралното зрелище " Вражалец ” на ДТС " Арлекин-Поморие ”. В сряда ще бъде открита гергьовденската детска галерия " Празничен букет на моя град ”, а малко по-късно най-известните локални художници ще показват своите умения с четка, молив и други средства на изобразителното изкуство.

В четвъртък феновете на българския фолклор ще могат да се насладят на Националния тракийски фолклорен събор " Гергьовден 2023 година ”, а по здрач в НЧ " Просвета 1888 ” ще бъде излъчен извънредно приятният за гледане български филм " Петя на моята Петя ”.

На 5 май Поморие ще празнува 145-годишнината от основаването на Българската войска, а в 19 ч. ще се организира Гала концерт с шоу стратегии, показани от най-хубавите танцови двойки в страната, последван от концерт на рок група " Фондацията ”. Те ще свирят от 20 ч. на откритата сцена пред НЧ " Просвета 1888 ”.

Кулминацията на тържествата ще бъде в петък – точно на Гергьовден. Вижте цялостната стратегия на Община Поморие за идната седмица:

02.05.2023 година /вторник/

19.00 ч. – Театрално зрелище " Вражалец " на ДТС " Арлекин " – Поморие
Място на осъществяване: салона на НЧ " Просвета 1888 ” – гр. Поморие

03.05.2023 година /сряда/

17.30 часа – Гергьовденска детска галерия " Празничен букет за моя град ”
Място на осъществяване: Обновената постройка на ЦПЛР-Общински детски комплекс – Поморие (в центъра, до книжарницата)

18.00 часа – Изложба на поморийските художници
Място на осъществяване: Градска художествена изложба " Дечко Стоев " – Поморие

04.05.2023 година /четвъртък/

08.00 часа – Начало на XVIII Национален тракийски фолклорен събор " Гергьовден 2023 година ”

11.00 часа  – Официално разкриване на XVIII Национален тракийски фолклорен събор " Гергьовден 2023 ”
Място на осъществяване:  открита сцена на НЧ " Светлина 1939 ” гр. Поморие

19.00 ч. – Прожекция на кино лентата " Петя на моята Петя "
Място на осъществяване: салона на НЧ " Просвета 1888 ” – гр. Поморие

05.05.2023 година /петък/

10.30 ч. – Честване на 145 години от основаването на Българската войска
Място на осъществяване:  пространството до манастир " Свети Георги Победоносец " – гр. Поморие

19.00 ч. – Гала концерт с шоу стратегии, показани от най-хубавите танцови двойки в страната
Място на осъществяване: спортната зала на Гранд хотел " Поморие "

20.00 ч . – Концерт на рок група " Фондацията "
Място на осъществяване:  открита сцена на НЧ " Просвета 1888 ” – гр. Помориe

06.05.2023 година /събота/

09.00 ч. – Международен фестивал по спортни танци – ден I
Място на осъществяване: спортната зала на Гранд хотел " Поморие "

09.00 часа – Отслужване на Света литургия по случай празника на гр. Поморие – Гергьовден
Място на осъществяване:  Манастир " Свети Георги ” гр. Поморие

11.00 ч. – Официално разкриване на празника, одобрение от кмета на Община Поморие Иван Алексиев, приветствия от формалните посетители

11.30 ч. – Празничен привет от:

    Хор " Симилис " – гр. Лариса, Гърция;
    фолклорен отбор " Странджа ".
    Място на осъществяване:  открита сцена на НЧ " Светлина 1939 ”  гр. Поморие

07.05.2023 година /неделя/

08.30 ч. – Международен фестивал по спортни танци – ден II

18.00 ч. – Официално разкриване на фестивала
Място на осъществяване: спортната зала на Гранд хотел " Поморие "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР