Започват ремонти на общински пътища и улици в 15 селаСтроители

...
Започват ремонти на общински пътища и улици в 15 селаСтроители
Коментари Харесай

Кметът инж. Мердин Байрям: Община Върбица строи болница и училище

Започват поправки на общински пътища и улици в 15 села
 Строители към този момент работят за осъществяване на плана за нова болница Строители към този момент работят за осъществяване на плана за нова болница
Община Върбица изпрати сполучлива година – третата от втория мандат на кмета инж. Мердин Байрям. Реализирано е огромно строителство във всички 15 обитаеми места, а постигнатата финансова непоклатимост на общината е гаранция, че през 2019-та кметското управление ще продължи да съгражда. Преди дни започва упорит план – възобновление на болничното заведение във Върбица, който ще се осъществя с 5 млн.лв. От тях 3 млн.лв. нисколихвен заем /1,7%/, който ще се тегли поетапно. Ще вложи и 2 млн.лв. лични доходи. Сградата, която 40 години тъне в съсипия, ще се трансформира в съвременно лечебно заведение със стационар за тежко заболели и възрастни хора и операционна зала за леки интервенции. Ще има място и за болнични кабинети на лекари-специалисти, планът планува и закупуване на съвременна инсталация. „Върбичани заслужават и ще имат опазване на здравето на една ръка разстояние, няма да е нужно да пътуват 60 км. до най-близката регионална болница“, споделя кметът. Общината заплаща стипендии на студенти по медицина и чака завръщането им в обновената база.

Общината има намерение да строи и ново учебно заведение до 2024 година, като уголемение на СУ“Паисий Хилендарски“, с цел да се вкара едносменен режим на образование. Ще се строи и нов физкултурен салон, тъй като над 35 години часовете по физическо се организират в неприемливи условия. Предстои саниране и инсталиране на парно отопление в двете здания на учебното заведение в с. Бяла река, както и на детската градина в с.Чернооково.
 И тази година продължава асфалтирането на улици и създаване на тротоари във всички 15 села на община Върбица И тази година продължава асфалтирането на улици и създаване на тротоари във всички 15 села на община Върбица
И тази година общината продължава асфалтирането на улици във всички села и на пътища от общинската мрежа /разклон Станянци-Божурово-Чернооково-Крайгорци, разклон Кьолмен-Кьолмен, разклон Иваново-Драгановец/. Още обитаеми места след Бяла река, Сушина, Маломир и Божурово, където през 2018-та бяха построени съвременни площади с фонтани, детски площадки и паркове, ще се радват на актуализирани центрове. През пролетта ще бъде открит красивият площад в с. Нова бяла река.

Общината ще осъществя и 2-ри и 3-ти стадий на огромния план Покрит пазар. След първия стадий търговците се радват на 3 дка покрита повърхност с нови търговски щандове. Продължението е строеж на дребен амфитеатър, паркинг, зона за отдих и атракции. Предвидено е покачване посредством баражи равнището на река Герила, по която ще има водоплаващи птици и водни атракции за децата. Общината продължава и реализацията на 15-годишния си план за възобновление на известния в цялата страна курортен комплекс. Развитието на туризма в региона с неповторими естествени дадености е късмет за разкриване на нови работни места във Върбица.

Местните доходи скочиха до 2,2 млн.лв.

Местните доходи на дребната община Върбица са скочили до 2,2 млн.лв., при едвам 250 000 лева преди седем години. Това отбелязва кметът инж. Мердин Байрям и прецизира, че рискови за развиването на общината били и наследените задълженията от 1,2 млн.лв. към банки, кредитори, АДФИ – за неизпълнени и надписани строителни обекти и съдия-изпълнител. „Трябваше да бъда добър собственик и да стигна до истината. Поведохме дълги правосъдни разногласия и към този момент са на ход решенията на българския съд дружно с изпълнителните листи, които задължават хората, харчили нерегламентирано и безконтролно общинските пари да стартират да ги връщат в хазната“, изяснява кметът. До лев парите ще отидат при хората от Върбишко, за осъществяване на нови придобивки по обитаемоте места.
 v-13a Общината преобрази терен-сметище, сътвори прелестен парк с шадраван и зони на за отдих и игри на децата в с.Божурово
„Удовлетворен съм от свършеното, спокоен съм за сегашното и имам проект за бъдещо развиване на Върбица. Общината няма отговорности, а растеж на събираемостта от съвсем 2 млн.лв. е триумф, който не тежи на данъкоплатеца, тъй като данъците са търпими. Успяхме, тъй като с хрумвания и работа създадохме общински предприятия, а дружно с това и нови работни места“, споделя инж. Байрям. Дава образец по какъв начин на безлюден общински терен в с.Менгишево основали разсадник за цветя и трайни насаждения. Вече не заплащат за зацветяване на града и селата, даже продават разсад на свободния пазар. „Обновихме порутения почивен дом „Еделвайс“ в курортния комплекс. Хотелската му част е първокласна, а ресторантът е желан за сватби и празненства, и към този момент осъществяваме доходи. Построихме многофункционален състезателен комплекс „Герлово“ на 16 дка със спортни зали, стадиони, басейни и той също спомага за увеличение приходите на общината“, разяснява градоначалникът.

Децата и обществено слабите са съществена грижа
 Децата са бъдещето на Върбица, общината влага средства за поправки на градините, с цел да порастват в уютна среда Децата са бъдещето на Върбица, общината влага средства за поправки на градините, с цел да порастват в уютна среда
През миналата година общината е съумяла да ремонтира учебното заведение в с. Иваново – то е санирано и оборудвано с парно отопление. Същите ограничения са взети и за детската градина в с.Бяла река, децата имат и нови уреди за игра. В останалите забавачки са осъществени частични поправки, освежени са стаи, сменена е дограмата. „Като кмет за мен преди всичко са децата – нашето бъдеще. Също и обществено слабите ни съграждани“, споделя кметът. Общината поема разноските за превоз на всички възпитаници от селата до СУ „Паисий Хилендарски“ във Върбица. Всяко семейство с дете на градина получава ежемесечна помощ – вместо нужните 70 лева, те заплащат 35 лева Ако фамилията изпраща и второто си дете, таксата за него е единствено 17,50 лева Толкова заплащат и деца-сираци или с родители в неравностойно състояние. „Няма по какъв начин да не съм спокоен за всички извънредно нуждаещи се 825 души в общината, които получават всекидневно безвъзмездна топла храна от нашата кухня. На най-възрастните и лежащо заболели се носи напряко в домовете. Спокоен съм, че успяхме да назначим 135 индивида за „лични асистенти“ на нуждаещи се“, споделя градоначалникът. От предходната година общината разполага и с погребален автомобил, който прави безплатен транспорт, в това число и от лечебни заведения в страната до Върбишко. Всяко опечалено семейство се подкрепя, без значение от приходи и вяра. „Винаги сме давали еднократни помощи на съграждани, изпаднали в неспособност да закупят медикаменти, да платят хирургична намеса. За 2018-та сме подкрепили нуждаещи се с 10 000 лева и обществената ни отговорност ще продължи“, споделя кметът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР