Започват разговорите с парламентарно представените политически сили за формиране на

...
Започват разговорите с парламентарно представените политически сили за формиране на
Коментари Харесай

БСП започва разговори за формиране на правителство, първи са ИБГНИ

Започват диалозите с парламентарно показаните политически сили за образуване на държавно управление, инициирани от Българска социалистическа партия, откакто партията получи от президента Румен Радев третият и финален мандат за сформиране на кабинет в границите на 46-ото Народно заседание.

Председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова съобщи, че обединението ще постави всички старания, с цел да сформира постоянен кабинет.

„ Ние имаме причини за какво би трябвало да имаме постоянен кабинет. И всички сътрудници са съгласни, че идват рецесии, на които би трябвало да отговорим съответно, рационално и умерено. “

Пресцентърът на Българска социалистическа партия заяви тази заран, че Корнелия Нинова ще направи изказване в Народното събрание в 13 часа и че поканите за срещи с „ Изправи се БГ! Ние идваме “, „ Демократична България “ и „ ИТН “ са годни.

Първата среща е планувана за през днешния ден в 14 часа с представители на „ Изправи се БГ! Ние идваме! “.

Според депутата от обединението Арман Бабикян след декларирания от „ ИТН “ отвод за поддръжка на предстоящ кабинет с мандат на социалистите, възможностите за сформиране на държавно управление понижават.

„ Беше обявено, че този тур, обвързван със идващ мандат, явно подобен няма да има. Така че можем да приказваме единствено за другарски диалози, някакви. Смятам, че е по-прагматично да обсъждаме някакви точки от актуализацията на бюджета, с цел да може най-малко да има смисъл тази среща. “

От Българска социалистическа партия обявиха, че са подготвени за разговор с поканените от тях политически обединения. Секретарят на парламентарната група Филип Попов разяснява, че в създалата се обстановка партиите на митинга би трябвало да подходят отговорно.

„ В поканата ясно и тъкмо е записано защо е срещата – тя точно е за договаряния по образуване на постоянно държавно управление. Надяваме се до четвъртък към този момент да има име, което да се разиска за министър-председател, след което да бъде разисквано на нашия Национален съвет. Трябва да създадем всичко належащо, и го вършим всичко належащо, с цел да се стигне до съставяне на постоянен кабинет. “

Идната седмица са планувани диалози с „ ИТН “, които към този момент обявиха, че одобряват покана за среща, макар че няма да поддържат Българска социалистическа партия. Лидерът Станислав Трифонов съобщи:

„ Възпитанието изисква, несъмнено, да се отиде на среща, само че повода да не подкрепим Българска социалистическа партия е, че първо – имаме доста огромни разлики “.

След „ ИТН “ идната седмица предстоят диалози и с представители на „ Демократична България “, откъдето също към този момент обявиха, че не биха подкрепили кабинет с мандат на Българска социалистическа партия.

Съпредседателят на обединението Христо Иванов съобщи:

„ Всички знаят какви са рестриктивните мерки на „ Демократична България “. Намаляха възможностите за сформиране на кабинет с присъединяване на „ Демократична България “, само че ние сме единствено 31 депутати от 240 “.

Очаква се да стане ясно решението на груповите органи на „ Демократична България “, които разискват - дали биха взели участие в диалози с Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление.

От ГЕРБ, които не бяха поканени за диалози показаха песимизъм за сформиране на държавно управление, а водачът на партията Бойко Борисов разяснява, че водачът на социалистите Корнелия Нинова би трябвало да върне мандата.

„ Има Такъв Народ ти споделиха, че няма да стане държавно управление с тебе, ГЕРБ ѝ споделиха, че няма, „ Да, България “ ти споделиха, че няма. Тя би трябвало да върне мандата. Какви старания, какви диалози ще правиш. “

От Движение за права и свободи обявиха, че ще следят развоя на събитията и резултата от договарянията за сформиране на държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия.

Президентът Румен Радев към този момент прикани партиите в Народното събрание към вдишване на отговорност за ръководството на страната.

„ Не могат политическите сили в Народното събрание да не престават да бягат от своята отговорност. Хората най-после ще глобяват всички, които абдикират от отговорност. “
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР