Започват проверки на коледните елхи, които ни продават за празниците.

...
Започват проверки на коледните елхи, които ни продават за празниците.
Коментари Харесай

Агенцията по горите проверява какви елхи ни продават за Коледа

Започват инспекции на коледните елхи, които ни продават за празниците.

Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата наложително би трябвало да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер, разяснява инж. Николай Пиронков, шеф наотдел " Контрол по запазване на горските територии и отбрана от пожари " в Изпълнителна организация по горите на днешната инспекция на пазара " Димитър Петков " в София.

Пластините са за еднократна приложимост. Сериите и номерата им се вписват в транспортните билети, съпътстващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на рандеман до комерсиалната мрежа. Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. По този метод всяка елха може да бъде проследена от къде идва и има ли съответното позволение за рандеман, добави инж. Пиронков.

Поставянето на пластините не е наложително за елхите, които са със закрита коренова система- така наречен контейнери.

Глобата, която се постанова за противозаконна елха, за физически лица е от 50 до 3 000 лева, а за юридически лица - от 100 до 5 000 лева

От ИАГ оповестяват, че през днешния ден не са били открити нелегално добити коледни елхи, които да се оферират за продажба.

През миналогодишната коледна акция са били к онфискувани към 500 нелегално добити коледни дръвчета , които бяха предоставени с благотворителна цел за прилагане на учебни заведения и детски градини.

Изпълнителна организация по горите приканва при положение на подозрение за противозаконна търговия, да бъде подаден сигнал на тел. 112, с цел да се предприеме незабавна инспекция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР