Започват масирани проверки по търговските обекти, предлагащи риба и рибни

...
Започват масирани проверки по търговските обекти, предлагащи риба и рибни
Коментари Харесай

Започват масирани проверки по търговските обекти, предлагащи риба за предстоящия Никулден

Започват масирани инспекции по комерсиалните обекти, предлагащи риба и рибни артикули за идния Никулден. Това сподели за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) доцент Ваня Стаматова. Тя изясни, че инспекциите са почнали по график след 20 ноември, само че от тази седмица засилено ще се ревизира поради наближаващия празник.

В инспекциите ще взе участие и Българската организация по сигурност на храните, уточни за Българска телеграфна агенция Стаматова.

" Имаме основани взаимни оперативни групи с подразделенията на Агенцията по храните в цялата страна. Освен магазини и комерсиалната мрежа, борсите за търговия с риба, тържища, ще се ревизират и водните обекти, които създават рибни запаси. Фокусът на инспекциите в интервала до Никулден ще бъде върху законния генезис на рибата. Във водните обекти ще се ревизира за позволения за развъждане на съответния тип риба, какво е заявеното количество, което се вади и отива по-късно към комерсиалната мрежа. Там пък задачата е да се откри от кое място е пристигнала рибата и дали има съответните документи. Задачата на Агенцията по храните е да следи дали е годна, дали е в период и така нататък ", разяснява за Българска телеграфна агенция Стаматова. Тя изясни, че ИАРА целогодишно прави инспекции за бракониери във водоемите, а освен в дните преди Никулден.

На въпрос дали Агенцията съумява да контролира противозаконния лов на риба, Стаматова съобщи, че инспекторите в цялата страна се оправят сносно и посочи, че има много на брой издадени актове на бракониери, доказани от съда с влезнала мощ.

По нашия закон санкциите са много огромни - от 1000 до 2000 лв. за физически лица и до 5000 за юридически, съобщи доцент Стаматова. Тя предложи на потребителите да купуват риба от регистрирани търговски обекти, а не от улицата и пътните артерии. Предполага се, че в регистриран търговски обект рибата е регламентирана и със съответните документи, означи доцент Стаматова.

Според търговци прясната риба се познава по блестящите й люспи, тънкия пласт слуз върху повърхността им, розово-червените й хриле и бистрите й очи.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР