Започват извънредни срещи с ловците в Шуменско, след като горски

...
Започват извънредни срещи с ловците в Шуменско, след като горски
Коментари Харесай

Разпитват ловци дали не са скрили за намерени мъртви диви прасета

Започват изключителни срещи с ловците в Шуменско, откакто горски показаха подозрения, че не се оповестява за умрели диви свине. Това реши регионалната епизоотична комисия, която регистрира и че няма нови случаи на Африканска чума по свинете в региона, съобщи БГНЕС.

Инфектираните зони на територията на общините Венец, Върбица и Смядово са под контрол. Продължават да се правят обходи и претърсвания на регионите, като досега няма открити трупове на умрели диви свине.

“Дочувам клюки, че има умрели свине, само че не знам заради каква причина не се рапортуват. Може би, заради обстоятелството, че се не разрешават за лов избрани зони ”, съобщи за БГНЕС инж. Севен Башлъ от ДГС „ Паламара “.

Преди седмица бе обявено, че ловците употребяват нерегламентирани препарати и способи, с цел да ревизират за съществуване на Африканска чума. Към момента няма регистрирани позитивни проби за заболяването Африканска чума по свинете във ферми на територията на област Шумен.

“За миналия интервал сме взели 97 двойни проби за вирусология и серология, или общо 194 проби. Резултатите на всички проби са негативни ”, заяви доктор Едмон Маринов от ОДБХ-Шумен.

За миналите четири седмици от началото на ловния сезон са отстреляни към 1000 свине в областите Шумен и Търговище. Сред тях също.няма нови случаи на позитивни проби за Африканска чума при свинете.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР