Започват да се разработват нови поколения на ваксините, тъй като

...
Започват да се разработват нови поколения на ваксините, тъй като
Коментари Харесай

Експерт: До нас все още не е достигнал южноафриканският щам, но британският напада

Започват да се създават нови генерации на имунизациите, защото  „ Пфайзер “, и „ Модерна “ признаха, че с 2/3 понижава успеваемостта на медикаментите им. Това заяви проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките.  Според нея у нас сега най-разпространен е английският вид на ковид а.

" До нас към момента не е достигнал южноафриканският, а против него имунизациите имат доста по-ниска успеваемост. От „ Пфайзер “ смятат, че ще има трета доза 8 месеца след слагането на втората, с цел да се реагира и на новите разновидности “, изясни проф. Петрова.

Според нея руската ваксина е с 91% успеваемост и също е доста качествена. Тя разясни, че всички ваксини защищават от тежко протичане на болестта и основават имунен отговор. Според нея не би трябвало да се избива толкоз сред тях, тъй като всяка една от тях ще докара до добър резултат.

„ В момента е тествано каква е успеваемостта и на трите ваксини след първа – тя е 80-90%. Втората прибавя едни 10-15% към тази успеваемост и затвърждава имунния отговор. До огромна степен човек е предпазен и единствено след първата доза “, разясни проф. Пенка Петрова пред БТВ.

В момента във Англия текат опити – към 400 доброволци си слагат разнообразни комбинации от две от имунизациите през друг интервал от време, с цел да се види дали има успеваемост.

„ Ваксините дават гаранция за леко протичане на болестта, само че в огромната си част не дават обещание, че имунизираните хора няма да са преносители “, разясни проф. Петрова.

Учените потвърждават, че имунитетът, добит след преболедуване, е много по-обхватен.

Според нея изказванието на здравния министър, че до края на юни у нас ще са се ваксинирали 70% от хората не е реалистично.

„ Първо няма толкоз доста създадени ваксини в света и второ имунизацията у нас сега върви постепенно, с цел да може това да бъде реализирано “, на мнение е тя.

Сериозен растеж има на новорегистрираните случаи на ковид у нас за последното денонощие – 2588. По думите на Пенка Петрова тези данни демонстрират, че последователно влизаме в трета вълна.

„ Такива стойности не е имало от декември предходната година. Независимо от отпущането на ограниченията, персоналната хигиена би трябвало да се съблюдава “, сподели проф. Петрова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР