Започващата днес срещата на върха на Г-7 ще бъде тежко

...
Започващата днес срещата на върха на Г-7 ще бъде тежко
Коментари Харесай

Доналд Туск: Срещата на Г-7 ще е тежко изпитание за единството и солидарността на групата

Започващата през днешния ден срещата на върха на Г-7 ще бъде тежко тестване за единството и солидарността след една година, през която водачите на богатите страни се затрудниха да намерят общ език, съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, представен от Ройтерс.

На брифинг с публицисти във френския град Биариц, където ще се състои срещата, Туск предизвести също, че комерсиалните войни сред седемте страни от групата ще накърнят още повече доверието посред им.

Той означи, че американският президент Доналд Тръмп употребява митата като политически инструмент, който може да съставлява заплаха за целия свят.

Туск акцентира, че Европейски Съюз ще бъде "лоялен " на Франция, в случай че Съединени американски щати наложат мита на френските виновност в отговор на новия налог за цифровите компании, добави ДПА.

Ако Съединени американски щати наложат мита на Франция, Европейски Съюз ще отговори уместно, сподели ръководителят на Европейския съвет.

Туск съобщи също по този начин, че ще търси всевъзможни форми за съдействие с Лондон, само че няма да сътрудничи за реализиране на Брекзит без съглашение.

Туск попита риторично дали английският министър председател Борис Джонсън желае за влезе в историята като господин "Без договорка ".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск сподели още, че избира да бъде поканена Украйна, а не Русия, на идната среща на върха на Г-7, защото той е срещу връщането на Москва в групата.

Смяташе се, че ще тръгне по пътя на демокрацията, върховенството на закона и човешките права, сподели Туск във връзка първичната покана към Русия да влезе в клуба, който се трансформира в Г-8.

Днес ще се опитам да убедя събеседниците си, че ще бъде по-добре да поканим Украйна, несъмнено като като посетител, за идната среща на Г-7, сподели Туск в Биариц.

Русия бе отстранена от групата, откакто анексира Крим от Украйна през 2014 година. Доналд Тръмп предложи Москва да се завърне.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР