Започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна

...
Започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна
Коментари Харесай

Захариева: Реформите на Франция могат да вървят паралелно с преговорите със Скопие и Тирана

Започването на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания не би трябвало да се отсрочва поради френското предложение за нова методология за договарянията за присъединение. Тези процеси могат да вървят редом. Това акцентира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференция в София, отдадена на Западните Балкани.
" Част от промените, препоръчани от Франция, са допустими за България, само че това не значи, че даването на зелена светлина за започване на договаряния с Република Северна Македония и Албания, би трябвало да се отсрочи до приемането на новата методология. Двата процеса могат да вървят по едно и също време ", съобщи външният ни министър. Екатерина Захариева изрази вяра, че през идващите 6 месеца Република Северна Македония и Албания ще получат зелена светлина за започване на договаряния.
" Понякога съм от най-остро звучащите външни министри за това, че Европейски Съюз не може да вземе решение. Вината не е единствено в съюза. Голяма отговорност имат и страните –кандидатки ", съобщи Захариева.
Тя прикани 6-те страни да правят нужните промени, въпреки и от време на време те да са мъчителни и скъпи.
Външният министър на България направи обзор на постигнатото в процеса на европейската интеграция на 6-те страни като акцентира, че " на Балканите нещата в никакъв случай не са черни или бели ". Според нея от една страна, да вземем за пример, имаме подписан контракт за другарство и добросъседство с Република Северна Македония, само че въпреки това не се извършва с задоволително положително движение, изключително в частта за историята. Има отворени доста преговорни глави с Черна гора, само че има блокиран разговор сред Белград и Прищина; лиши година да бъде образувано държавно управление в Босна и Херцоговина и в това време има прогрес в евроатлантическата интеграция с приемане на проект за деяние и съдействие на страната с НАТО.
Екатерина Захариева акцентира приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани. " Най-важното, което бе реализирано вследствие на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е, че фокусът не се измести от Балканите и след края му. Европейската вероятност на шестте страни е главен приоритет и на идващото председателстващо трио. Успяхме да наложим тази тематика на целия Европейски Съюз ", сподели Захариева, " първоначално започнахме председателството си с 15 страни -членки, другари на европейската интеграция на Западните Балкани, а в края имахме 26 ".
Като образец за опция за по-голяма европейска ангажираност на една от страните – кандидатки – Република Северна Македония, външният ни министър даде и идното взаимно с България председателство на Берлинския развой. Сред главните му цели се възнамерява да бъде свързаността – инфраструктурна, цифрова, връзките сред младежите, екология, обучение и сигурност.
Сред участниците в конференцията бяха още Наталия Апостолова, представител в Косово на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на Европейски Съюз, както и политици, и специалисти в региона на геополитиката, интернационалните връзки и националната сигурност. Организатори на форума са Фондацията за европейска промяна „ Ню Дайрекшън “ и Международният републикански институт. Вицепрезидент на Фондацията за европейска промяна „ Ню Дайрекшън “ е членът на EП и на Групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР