Започването на кратък разговор с почти или напълно непознат човек

...
Започването на кратък разговор с почти или напълно непознат човек
Коментари Харесай

Изкуството на малкия разговор на работното място

Започването на къс диалог с съвсем или изцяло чужд човек може да се окаже по-трудно, в сравнение с е размяната на 5-6 реплики. Това е даже въпрос на гений - някои хора просто се насочват и непосредствено, без изпитание " нападат " индивида, в който са се прицелили. При някои от тях може и да е гений, само че по-скоро да работи персоналната харизма. Ако я нямаме, значи ли това, че не можем да завържем къс диалог?

На работното място е мъчно, тъй като в връзките се постановат правила и външни условия като подчиненост, стаж във компанията и така нататък и това затруднява още повече заговарянето сред сътрудници, чиновници и ръководители. Нищо не е изгубено и не е нужно да се прибягва до диалога за това какво е времето през днешния ден, който несъмнено е дъното. Трябва малко емпатия и предвидливост, както и положителното предпочитание за неналожителен и неангажиращ диалог.

Между нов сътрудник и подобен с повече стаж. Независимо за каква работа става дума, тук обстановката е една и съща - новобранецът желае бързо да се сприятели и е по-ентусиазираният, до момента в който " остарялото куче " няма интерес да опознава нов сътрудник, който по този начин или другояче да да промени статуквото.

Новобранецът може да стартира с две тематики, които вълнуват всички на едно работно място - храна и кафе, пушачите също имат собствен код на опознаване, обвързван с " Имате ли огънче? " и сходни. Бързи въпроси като " Къде наблизо/от коя машина вършат най-хубавото кафе? " или " Наблизо има ли местенце за положително ядене. Нов съм и не познавам региона " са положително начало. Ако забележите, че по-опитният сътрудник няма предпочитание да дава отговор повече от едносрично, не продължавайте, а пробвайте с някой различен. Но във всеки случай ползвайте опцията да се запознаете.

По-опитен чиновник. Ако на му се случи да завърже диалог с по-неопитния сътрудник, може да стартира с очевидното: " Май си нов тук...кога постъпи? " или с въпрос за предходната работа. Той ще е жаден за внимание и диалог, които да го провиснал и може да бъде отегчителен. Вие постоянно може да се измъкнете, само че бъдете общителен, тъй като не се знае кой над какво може да работи някой ден.

Служителят и шефа. Това са същински плаващи пясъци - колкото компании, толкоз шефове и подходи към тях. Особено в България, началник не значи рационален, образован и просветен човек, по тази причина може да е доста мъчно да заговорите шефа и да оставите положително възприятие в него, без подмазване.

Страшното заговаряне на шефа. Йерархията изисква по-старшия да заговаря по-нископоставения. И в случай че шефът наподобява в положително въодушевление за диалог, може да опитате с " Здравейте, (вашето име) от отдел (името). Как върви в последно време? " или. Той надали ще е сладкодумен, даже може и да не се сети за вас, само че няма нищо неприятно в по-смелото пристъпване. Ако получите насрещен въпрос: " А Вашата работа по какъв начин върви? " Може доста малко и обрано да кажете върху какво работите и каква е позицията. Дори да изкажете с какви компликации или триумфи се сблъсквате. Това или ще го заинтригува, или ще го отблъсне, само че в случай че методът е бил верен, той няма да затаи някакви неприятни усеща. Подходящи тематики след сполучливо заговаряне са историята на компанията, непосредствени цели и компликации по време на рецесията или някои тематики от вътреофисния живот, които смятате, че са от ранга на неговия интерес.

Ако сте в позицията на управител или основен шеф, не пропускайте опция да опознавате чиновниците си с такива къси диалози. Така хем ще затвърдите лоялността, хем от първа ръка ще знаете какви хора работят за вас. Като началник, можете умерено да питате за име и стаж, позиция - от вас не се чака да помните тези неща. Разпитайте го над какво работи сега и дали е удовлетворен от резултатите. Но не и за това, дали му харесва във вашата компания, тъй като рискувате да чуете единствено суперлативи, а това е най-малкото непродуктивно в един сходен диалог.

Това са обстановките, когато дребния диалог е по-затруднителен. Старите сътрудниците и чиновниците, които са по-отдавна имат код на другарство, рутина, лафове и издайници. Каквото и да е ситуацията ви във компанията, постоянно започвайте диалог благодарение на някой от тези препоръки:

Как да стартираме неналожителен диалог в офиса:

С комплимент, който демонстрира познаване на индивида.

С усмивка, която е откровена и директно ориентирана.

Със заинтересуван взор, който демонстрира цялостно внимание.

С отворена поза без кръстосани ръце и крайници и тяло напред.

Уважавайте персоналното пространство и не фамилиарничете.

Когато усетите отвращение за другарство, пожелайте нещо положително и отминете нататък.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР