Започваме с няколко интересни мисли: 1. Жената трябва да бъде

...
Започваме с няколко интересни мисли: 1. Жената трябва да бъде
Коментари Харесай

Алфред Хичкок: Обичаш, когато престанеш да сравняваш

Започваме с няколко забавни мисли:
1. Жената би трябвало да бъде като добър филм на ужасите – колкото повече неща оставя на въображението, толкоз по-добре.
2. Щастлив брак е този, в който мъжът схваща всяка дума на дамата, която тя не е споделила.
3. Да те ударят не е толкоз извънредно. Ужасно е самото очакване.
4. Човек не е безпаричен, в случай че към момента може да се смее.
5. Сега, сякаш стана доста съвременно да се затварят капсули с послания към бъдещите генерации, които да им дадат някаква визия за нас. Аз съм подготвил моя лична капсула – поставил съм в нея няколко много огромни части динамит, барут и нитроглицерин. Трябва да я отворят през 3000 година и тя ще покаже кои сме ние в реалност.
6. Телевизията е направила доста за психиатрията – като се изключи че популяризира информация за нея, тъкмо толкоз добре и способства за нуждата от нея.
7. Телевизията е като тостера – натискаш бутона и всякога изскача едно и също.
8. Няма нищо по-страшно от затворената врата.
9. Любовта е като партия бридж, в която всички блъфират – мъжете, с цел да завоюват, а дамите, с цел да не изгубят.
10. Във всяко общество има две групи, чието държание не се приема и се осъжда от болшинството – това са младежите и призраците.
11. Да обичаш – това значи да престанеш да сравняваш.
12. Жена, която се съблича обществено, ми припомня на режисьор, който при започване на кино лентата оповестява развръзката.
13. Киното – това е животът, от който са изрязани скучните подиуми.
14. В художествените филми режисьорът е господ, а в документалните – Бог е режисьорът.
15. Аз мога да филмирам и " Пепеляшка ", единствено че феновете незабавно ще видят мъртвец в каляската.
В днешно време под " заплашителен филм " се схваща история за кървища, вътрешности, вътрешности. Aко няма отрязани крака с резачка, значи никакъв хорър не е. Е, Алфред Хичкок можеше да те побърка от боязън с най-обикновен психически напън, в който съспенсът гъделичка амигдалата в мозъка, без да си видял даже капка кръв. Хичкок беше последния същински " крал на ужасите ", след който жанрът се изроди, трансформира се в конкуренция по гнусотии и се сви до напълно дребна нишова публика, при която главната тръпка от гледането на кино лентата идва от предизвикването " айде да забележим ще го издържиш ли да го гледаш това, батка ".
Хичкок е роден на края на века - на 13 август 1899 година в лондонското предградие Лейтънстоун. Той е вторият наследник и най-малкото от трите деца на Уилям Хичкок, продавач на зеленчуци и птици (оттам и обсесията в " Птиците " ), и Ема Джейн Хичкок.
В детските си години Хичкок е доста уединен и затворен. Причината: килограмите. Родителите му са изключително строги. Майката на Хичкок постоянно го кара да се обръща към нея, застанал край леглото ѝ, изключително, в случай че се е държал неприятно, принуждавайки го да стои по този начин с часове. Може да се сетите за Норман Бейтс във кино лентата „ Психо “ - въодушевена е точно от майката на Хичкок.

Бащата на бъдещият популярен режисьор умира, когато той е на 14 години. През същата година той се реалокира от колежа „ Свети Игнаций “ в общинско учебно заведение по инженерство и мореплаване в квартала Поплар. След завършването му, Хичкок става чертожник и дизайнер на реклами. През този интервал Хичкок стартира да се интересува от снимка и е нает като дизайнер на заглавни надписи във филм на лондонския клон на филмовата компания, трансформирала се по-късно в Парамаунт Пикчърс.
Наказанието с полицията
Често повода за гениалността на известните се свързва с контузия от детството. Бащата на Хичкок имал особена визия за наказване. Когато дребният Алфред правел някаква пакост, татко му го пращал в локалната полиция с записка, на която пишело да помоли униформените да го затворят някъде за пет минути. Заради тези способи Хичкок развил смъртен боязън от полицията, който останал до края на живота му. Но пък и показал усет и интерес към закононарушенията, което по-късно изиграло значима роля в логиката на психиката на филмите му.
Появява се в 39 от филмите си
...И е доста евентуално изобщо да не сте го забелязали. Понеже с времето Хичкок открива следната традиция - появява се напълно за малко, като някакъв епизодичен персонаж, споделя 1-2 думи, които от време на време даже нямат нищо общо с конктекста, и си потегля. Той постоянно се вижда на назад във времето като пешеходец и даже в " преди и след " фотоси за реклама за загуба на тегло артикул във вестник. По-късно Тарантино също ще усвои тази тактичност, правейки неочакван " гастрол " в личните си ленти като инцидентен персонаж.
Банята
Преди Хичкок да се демонстрират бани във филмите не беше направено и се смяташе за вулгарно. Хичкок е първият, който нарушава това табу. Психо е първият американски филм, който демонстрира тоалетна на екрана. Оттам насетне хигиеничните пространства имат изключително място във филмите за ужаси.
Фобия от яйца
Може ли да си кралят на ужаса, в случай че самичък не изпитваш уплахи? Хичкок страдал от овофобия - боязън от овални предмети. Това паническо положение го преследва през целия му живот. Особено го плаши формата на яйцата. Дори да огледа яйце за него било небивало тестване, а признава, че в никакъв случай не се е осмелявал да го държи в ръце. " Страхувам се от яйца. Това бяло кръгче без дупки... Виждали ли сте в миналото нещо по-отвратително от яйчен жълтък, който се разрушава и разсипва? “, споделя той.

Мразел тялото си
Хичкок, който ужасяваше милиони фенове, самичък изпитвал смут към личното си тяло. В композиция с мощното му либидо обаче това водело до невротични последици - прекалено много от дамите, които харесвал, рядко склонявали да прекарат с него нощта поради външния му тип. Така че през целия си живот Хичкок живеел с донжуански упоритости, само че неспособност да ги реализира, което тормозило както него, по този начин и брачната половинка му. Говори се, че единственият полов акт, който е имал със брачната половинка си, е бил, с цел да основат щерка им Патриша.
Избягва филмите си
Алфред Хичкок е гледал единствено няколко от личните си ленти. Казва, че не схваща по какъв начин е допустимо хората да се любуват на производенията му и че " самичък не може да ги издържи ".
Нито един " Оскар "
Номиниран е 5 пъти за постановка и не е печелил нито един път в тази категория. Казва, че в никакъв случай не се е интересувал от тази премия, само че най-близките му настояват, че това било просто поза, а в действителност бил изключително изтерзан от това, че по този начин и не му връчват влиятелното отличие най-малко един път. Получава през 1979 година премия за повсеместен принос и споделя, че щом я е взел, значи напълно скоро ще почине. Така и става - Хичкок си отива през 1980 година
Трите тактики
Анализите на филмите на Хичкок демонстрират, че макар огромното многообразие от сюжети, великият режисьор общо взето употребява три съществени ходове. Невинен мъж, неправилно упрекнат в закононарушение, който би трябвало самичък да доближи до същинския причинител, с цел да почисти името си. Втората тематична линия е за отговорната жена, която омайва мъжа и най-после или го унищожава, или е избавена от него. Третият постоянно срещан сюжет е за палач, чиято еднаквост е мистерия и би трябвало да бъде разбулена.
Обича сюжета повече от фрагментите
За разлика от множеството режисьори, за които най-голямата тръпка е да снимат фрагментите по готовия сюжет, за Хичкок всичко свършвало, когато опише нещата в режисьорската книга. Казва, че вижда кино лентата още на хартия, когато наблюдава сюжета, и му е много безинтересно по-късно да
Финансира самичък " Психо "
Когато Хичкок предлага на " Paramount " лентата " Психо ", от филмовото студио му отхвърлят, тъй като намират лентата за прекомерно безинтересна. Хичкок тогава предлага самичък да поеме всички разноски по кино лентата, като наеме свои хора, които да излязат по-евтино. Освен всичко се отказал от забележителна част от личния си хонорар. Рисковата инвестиция обаче си коства. Филмът печели 6 милиона $, които се равняват на към 50 милиона днешни пари, а култът към психопатът, захласнат от фигурата на личната си майка, продължава и до през днешния ден.

Последните му думи:
" Усещам, че светлината угасва. Най-накрая ще мога в действителност да си умря и да се наспя... ", гласят последните думи на именитият британец.
Какво е щастието?
Освен с прелестните му ленти, които вечно ще останат в историята, Хичкок е и създател на една от най-верните дефиниции на думата " благополучие ". Запитан в изявление какво е щастието, той дава отговор:
" Ясен небосвод... без паники на главата, единствено неща, които са съзидателни, а не разрушителни. Вътре в самия теб. Вътре в себе си не мога да претърпявам кавги, не мога да претърпявам възприятията сред хората. Мисля, че омразата е пропиляна сила. Тя е изцяло непродуктивна. Аз съм доста сензитивен. Една остра дума, казана от невъздържан човек, който ми е непосредствен, може да боли с дни. Знам, че сме просто хора, ние в действителност се впускаме в тези разнообразни страсти, да ги назовем, негативни страсти, само че когато всички те са отстранени и можеш да погледнеш напред, и пътят напред е чист, тогава можеш да създадеш нещо. Мисля, че това е най-голямото благополучие, което в миналото бих могъл да изпитам. "

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР