Започваме промяна на Общия устройствен план (ОУП) на София от

...
Започваме промяна на Общия устройствен план (ОУП) на София от
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: Ограничаваме презастрояването с увеличаване на отстоянията между сградите при ново строителство

Започваме смяна на Общия организационен проект (ОУП) на София от идната година. До края на годината новият общински съвет би трябвало да гласоподава Визията за развиване на София. Това е методът да планираме обществените вложения с ясни цели и да подсигуряваме ред в развиването на града. Това сподели претендентът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС на среща с архитекти и инженери. На срещата участва и арх.Ивайло Петков, който е част от гражданската квота от листата за общински съветници на коалиция ГЕРБ-СДС, основният проектант на София Здравко Здравков, арх. Бойко Кадинов, арх. Ангел Захариев, арх. Раромир Серафимов, както и социологът доц.д-р Антоний Гълъбов.

По отношение на Визия за развиване на София с небосвод 2050 година, Фандъкова разясни, че тя е създадена след разисквания с жители, неправителствени и професионални организации. Екипът на Визия за София, който създадохме събра голямо количество данни и информация, тъй че да се работи професионално.

Йорданка Фандъкова сподели също, че водещите правила в работата би трябвало да са мощните страни на града, а една от най-важните и присъщи за София, която изрично би трябвало да съхраним и възстановим, е озеленяването. Друг огромен капацитет на София е културно-историческото завещание, което разкриваме и съхраняваме.

Главният проектант на София Здравко Здравков показа положителни европейски образци за реновирани остарели индустриални и жп зони, в които са завършени модерни жилищни квартали. В София също зоните със остарели, излезли от приложимост жп ареали, са капацитет за развиване посредством реновиране и озеленяване.

Защитата на междублоковите пространства от застрояване е основна задача, сподели Фандъкова. Та уточни, че с цел да запазим тези пространства в кварталите, внасяме искане за увеличение на отстоянията при градеж на нови здания в осъществените жилищни комплекси. През 2018 година по самодейност на кмета и основния проектант на София беше признато изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община, с което се вкараха ограничавания във височината на постройките в другите зони и в такива, в които липсваха горни граници.

Инфраструктурата и паркирането са също водеща цел в работата за кварталите, подчертава Фандъкова. За да осигурим построяването на улици и подземна инфраструктура в новите квартали, внасяме искане за облекчаваме на процедурата за отчуждаване на частни терени, които попадат в обсега на уличната регулация, уточни също Фандъкова.

Друга законодателна мярка за гарантиране на запазването на терени, планувани по проект за учебни заведения и детски градини, е настояването за възбрана за смяна на предназначението на парцели, отредени за обучение. Имаме и законодателно предложение за краен период за довеждане докрай на всички реституционни процедури – най-късно края на 2020 година, уточни също претендентът за кмет.

Важна за реализиране на качествена градска среда е квалифицираната Наредба за градската среда, която задава стандартите при създаване на обществени обекти, наложителни детайли на градския дизайн, условия за цветове, надписи, архитектурни детайли при строителството и ремонта на здания.

По отношение предпазване на постройките с историческа стойност, монументи на културата, Фандъкова предлага въвеждане на нулев коефициент на активност на застрояване за постройките – недвижими културни полезности.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР