Започваме от данните-липса на публична информация Според данните на Националния институт

...
Започваме от данните-липса на публична информация
Според данните на Националния институт
Коментари Харесай

Изводите за отговорността: Веднъж на 200 години ли се случва наводнение в Царево


Започваме от данните-липса на обществена информация

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките дъжд от 137.9 мм за 5 септември 2023 година се случва с възможност на всеки 20 години, в село Граматиково 155.3 мм превалявания са един път на 33 години. Докато в село Кости 207.2 мм вероятността за сходни превалявания е на всеки 200 години. За Царево също заключението е, че дъждът е с възможност за превишение веднъж на нормата на 200 години. Ако обаче приемем за достоверен записания в с. Кости дъжд от 329.3 мм, можем да оценим тази стойност като възможност се случва веднъж на 500 години.

Такива заключения са изцяло подвеждащи. Не е все едно дали едно злополучие се случва един път на 200 или един път на 20 години, това напълно трансформира политиките и ограниченията, които би трябвало да се вземат. В това умозаключение се прикрива нежеланието на институциите да поемат отговорност, разяснява за 3eNews и Dir.bg лесовъдът и еколог Тома Белев, някогашен министър на околната среда и водите и дълготраен шеф на Природен парк " Витоша ". Още повече не може да се чака министерството да прави оценка обективно единствено себе си. Много по-конкретни дейности ще се вземат, в случай че знаем, че такива рискови феномени се чакат в доста по-кратък интервал. Трябва да са готови всички институции, само че е видно, че нито община, нито страна са готови, добави специалистът. Също по този начин нито една от тези структури не желае да насочи към себе си вниманието, с цел да я проверяват, сподели той.

Това е доктрина на вероятностите, преваляванията никога в района не са изненадващи, уточни специалистът по бедствия и повреди и съветник към Столична община Атанас Кръстанов. Такова събитие може да се случи и на следващия ден макар кардиналната възможност да се случи един път на 200 години, това не трансформира обстоятелството, че институциите би трябвало да са готови. Ако ви кажат, че едно сходно злополучие се случва един път на 100 години, си казвате, какво от това, мен няма да ме има, а това несъмнено повлиява на ограниченията, които се взимат от страната и на локално равнище, изяснява Кръстанов.

Един от проблемите е, че би трябвало да има карти на заливните зони за цялата страна, а сега има за някои региони. Детайлни разбори не се вършат и те не са скъпи, само че е въпрос на непрекъсната поддръжка и мониторинг, дружно с разбор на данните, уточни специалистът. Проблем е също, че няма на никое място систематизирани данни, те би трябвало да са в Национален институт по метеорология и хидрология и да бъдат обществени, само че на никое място няма да ги намерите, сподели Кръстанов. Говорим за суперкомпютър, само че той ще бъде потребен, когато споделяме данни, проучваме данни и когато информацията е обществена, акцентира специалистът. Оказва се даже, че обособените институти в Българска академия на науките също не си приказват и не обменят данни за разбор. Само преди няколко месеца някогашният министър на околната среда Росица Карамфилова популяризира, че Национален институт по метеорология и хидрология може да алармира за наводнения във всяка община. Оказва, че обаче, че в Царево няма измервателна станция.

В собствен, с който излезе в края на предходната седмица, Тома Белев акцентира няколко забавни обстоятелството.

Всъщност върхът за превалявания в България е регистриран през 1994 година в Ахтопол и е от 463 литра на квадратен метър. Той цитира изявление на основен помощник лекар Анастасия Стойчева, шеф на департамента " Прогнози и осведомително обслужване " в Национален институт по метеорология и хидрология. Той цитира данни и за други наводнения в землищата на Лозенец и Царево през 2006 и 2014. По отзиви на експерти в средата на седемдесетте също има наводнения на Арапя и Нестинарка, довели до евакуация на почиващите от къмпингите в учебните заведения в Царево.

Самият факт, че тази информация не може да се ревизира обществено е съществено стеснителен. Белев напомня, че дигитализирането на архивните с климатични и хидрологични данни на Национален институт по метеорология и хидрология и тяхната гласност е част от огромен план за 113 милиона лв. за мониторинг на количествата на водите в България. Проектът беше включен в Националния проект за възобновяване и резистентност (ПВУ). За страдание той бе отхвърлен от осъществяване през 2023 година по късогледо решение на Министерство на околната среда и водите и премахнат от Плана, разяснява той. Всъщност в Царево е съществувала метеорологична станция, която е закрита по неразбираеми аргументи.

Реките, които не са реки

Белев разяснява още един значим въпрос. Пет от прелелите реки не са отразени в плановите документи - съгласно картите реките не са реки, което оправдава редица пропуски на виновните лица за стопанисването ми. Липсват отмерено ситуирани измервателни станции, липсва отразяване на реките в устройствения проект на община Царево и кадастралните карти, липсват ограничения в Плана за ръководство на риска от наводнения за Черноморския басейн.

Строителството на мостове с дребен ярък отвор не е закононарушение, изключително на дерета, които не са реки. Законът за водите е оставил на Национален институт по метеорология и хидрология самичък да утвърждава системата от пунктове за премерване на преваляванията и количествата на водите в реките. На територията на землищата на петте водосбора не попада нито една от 166 станции в страната за премерване на преваляванията и нито една от 196 хидрометрични станции на речни течения, написа Тома Белев.

Никой закон не отразява увеличaване на риска от бедствия, свързани с климатичната злополука и не задължава органите на изпълнителната власт да подхващат превантивни дейности. Всички тези планови документи и институциите зад тях не са свършили задачата на работата си, само че не са нарушили буквата на разпоредбите, разяснява специалистът.

Според " Зелени закони " разрушенията от наводнението биха били доста по-малки, в случай че виновните длъжностни лица през последните две десетилетия бяха изпълнявали отговорностите си съответно и напълно. Непълните служебни характерности и неналичието на вменени от законите отговорности за управленията на институциите водят и до размита отговорност - и неспособност за действителна наказателна такава.

Дано изводите за безотговорността не доведат до наставления и ограничения, които няма кой да извърши. Предписанията би трябвало да са ориентирани към всяка една виновна институция поотделно, с цел да имат смисъл и действителен резултат.

Какво в действителност признава отчетът?

Докладът е систематизиран от инж. Петър Димитров, заместник-министър на околната среда и водите и ръководител на краткотрайната междуведомствена експертна комисия, основана на 08.09.2023 година. Комисията за оценка е употребила детайлни 3D цифрови модели с лазерно сканиране за разбор на град Царево и региона на къмпинг " Нестинарка ". Данните от проучването ясно демонстрират, че главните аргументи за възникването и развиването на неочакваното наводняване са свързани с три съществени групи фактори:

Значителни валежни количества: В интервала 04 - 05 септември в региона на Южното Черноморско крайбрежие, в обсега на Странджа, се образува характерна метеорологична конюнктура, която е директно обвързвана с развиващия се по същото време средиземноморски циклон " Даниел ". Отчита се също спецификата на локалния климат за протичането на по-високи валежни количества в края на есента и зимния интервал. Докладът въпреки всичко цитира данни от модела ERAST на Meteoblue, съгласно които от 1979 година в региона на град Царево са се случили 3 сходни събития със значими превалявания от над 100 мм за седмица: през 1998, 2002 и 2008 година.

Но въпреки всичко заключението е подвеждащо. Щетите от наводнението на 05.09.2023 година са провокирани от дъжд с рисков темперамент с обезпеченост към 0.5 до 0.2% (повторяемост 200 - 500 години). Ако приемем, че формиращите се от дъжда водни количества са със същата обезпеченост можем да заключим, че за множеството уреди са надвишени плановите водни количества.

Специфичната география на региона: И двата водосбора се отличават със характерна география, които в композиция с интензивния дъжд, са предизвикали бедствието, регистрира отчетът. Данните от вредите дават съображение да се твърди, че главната причина за бедствието и тук са интензивните превалявания. Така да вземем за пример, налице са обилни повреди на моста след с. Изгрев, който е в горната и най-тясна част на водосбора. Вълната е имала забележителна мощ и в тази част, съществено повреждайки оборудването на към 3 м от основата.

Антропогенен фактор: Данните от проучването демонстрират, че човешкия фактор също има значителен принос в случилото се злополучие - в двата водосбора, обект на разбор, това се свързва с разположението и характера на мостовите уреди. Самите мостове не са оразмерени за актуалните (и бъдещите - в динамичните условия на протичащи климатични промени) хидро-климатични условия.

За страдание антропогенният фактор е извънредно едва застъпен и неразбираем кой какви отговорности е носил и какво е трябвало да бъде изпълнено, с цел да се предотврати най-страшното, а точно човешките жертви. Но най-малко ясно признава, че огромната централизация на нерегламентирани постройки, каравани, фургони и други на територията на Община Царево, в аграрни земи, общинска благосъстоятелност, държавна благосъстоятелност и горска територия, както и голямото количество дъжд, е причина за провалите в тези територии.

Според отчета не са изпълнени издаваните от Басейнова дирекция Черноморски район в продължение над 5 години наставления на Областна администрация-Бургас заради неосигурено финансиране. Това е едно от заключенията, което действително насочва отговорността на съответна институция. Докладът показва, че деретата са с обезпечена проводимост, с което изводът е, че главната причина за настъпилото наводняване са интензивните превалявания в региона. Почистването на дерета и корита на реки е обвързване на общината и регионалната администрация.

Предложенията за мерки- без периоди и обезпечено финансиране

Основно предложение в отчета е да се възвърне метеорологичната станция в гр. Царево и съоръжение на всички станции в региона с автоматизирани валежомери с минутен период на премерване съгласно условията на Световната метеорологична организация.

Поставяне на измервателна станция в Царево и смяна на методиките за пресмятане на преваляванията

Предвижда се да се разпореди на Национален институт по метеорология и хидрология преоценка на оптималните 24 часови превалявания и тяхното съкращаване за по-кратки интервали. Това може да се извърши посредством актуализиране на сегашната методика. Комисията предлага осъвременяване на нормативните условия, свързани с обезпечаване на хидравлична проводимост при планиране и строителство на мостовите уреди. Комисията предлага да не се позволява застрояване или краткотрайно настаняване (къмпингуване) в ниските елементи към реките за опазване на хидравличната проводимост и отбягване на човешки жертви при ненадейно пълноводие на високи води по реките и деретата. Важно е да се оцени размерът на високата вълна, образувана в двата микроязовира на територията на община Царево. Препоръчва се да се подхващат ограничения за привеждане на техните преливници и стени в уместно положение, което не основава опасности.

Комисията също по този начин е дала наставления незабавно да се обследват и детайлно картографират всички водосбори, оттичащи се в обитаемоте места и курортните зони на юг от Приморско, да се употребяват прецизни цифрови модели. Това ще даде ясна информация за другите типове обекти, в това число да дефинира места за разчистване на речните корита и други ограничения за намаляване на риска.

Картографиране на мостовете, оценка дали са проектирани по отношение на новите климатични условия, само че и бърза процедура за ново създаване

Комисията обрисува нуждата от основаване на цифрови модели на мостовите уреди, оценка на положението и пригодността им с географските и климатични условия. Притеснително е, че Комисията предлага ускорена процедура в няколко закона. В Закона за устройство на територията и Закона за водите да вземем за пример при бедствия строителните бумаги за възобновяване и създаване на нови уреди да бъдат придвижени бързо без издадено позволение за градеж. Експертите са безапелационни, че се бърза за неща, които е трябвало да не се позволяват. Сега подхващаме коригиращи ограничения, посочваме проблеми с противозаконни постройки и премахването им незабавно, а всичко това не е трябвало да се позволява. В множеството случаи това се е допускало напълно съзнателно, безапелационни са специалистите.

Оценка на къмпингуването и разрешенията за строителство

Да бъде призната разпоредба за контролиране на свободното (дивото) къмпингуване с ясно обособени зони за кемпиране и безапелационни забрани за останалите територии, като контрола по този тип къмпингуване да бъде напълно в пълномощията на Министерство на вътрешните работи, предлага отчетът. Друга мярка е да се правят периодически образования на обществеността за реакция при подаване на сигнали за бедствия.

Да се построи национална система за уведомяване на хората с sms

Комисията предлага в общините да се провеждат и изградят изнесени центрове за ръководство и разбори по време на спешни, бедствени и спешни обстановки Също по този начин създаване на национална система за предизвестие за предстоящи рискови феномени посредством изпращане на известие в регионите, където се чакат такива. Комисията настоята ДНСК и кмета на община Царево да подхващат дейности във връзка с инспекция на законността на постройки и градежи в заливаемите зони на реките и деретата и при положение на открита неправомерност, да подхващат следващи Законови дейности.

Не на последно място Комисията предлага основаване на работещ механизъм за финансиране на дейностите, свързани с обезпечаване проводимост на речните кревати.

Без планувани средства за ограниченията, ще останат единствено пожелания

Работата по сходен отчет лишава месеци, този е показан за малко повече от месец, виждаме, че отново се бърза, разяснява Кръстанов. Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов разгласи, че вредите се правят оценка на към 38 млн. лв.. В отчета обаче няма обстоен финансов план. Вместо тези пари да се дадат за разчистване на реките или мостовете да бъдат ремонтирани в точния момент авансово, те бързо се отпускат след нанесените вреди и дадени човешки жертви до идващия път.

Очаква се обстоен финансов план да бъде показан идната седмица и е значимо да забележим всяка активност с какви финансови средства ще бъде обезпечена и в какви периоди ще би трябвало да се изпълнят предписанията. Ако не бъдат планувани пари за всяко едно от актуалните наставления, неналичието на средства ще е мотив за неизпълнението им, притеснява се специалистът. Ако се дават пари за пречистване на речни корита, в случай че не се строи върху дерета, не се дават строителни разрешителни, нямаше да сме очевидци на толкоз вреди.

Необходим е прецизен надзор и осъществяване на законите

Всичко останало се трансформира в порочна система за асимилиране на средства. Финансиране имаше и за системата за наблюдаване на риска от наводнения по река Искър, която не знаем до какъв брой действа. Системата за ранно обявяване на риска от наводнения също трябваше да е подготвена в средата на годината, само че се отсрочи за края на тази година. Ще забележим следващата година какво ще стане, разяснява Кръстанов. Липсата на мониторинг води до съществени провали върху околната среда, които се неглижират от институциите, счита експертът.

" Говорим за (без)отговорност, до по кое време? ", се питат експерти и обществото.

Целият отчет може да прочетете на страницата на Министерство на околната среда и водите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР