Започва важен етап от изграждането на водния цикъл на Пловдив.

...
Започва важен етап от изграждането на водния цикъл на Пловдив.
Коментари Харесай

В рамките на 700 дни Пловдив ще има изцяло обновена пречиствателна станция

Започва значим стадий от построяването на водния цикъл на Пловдив. В рамките на 700 дни регионалният град би трябвало да има напълно актуализирана пречиствателна станция, която ще бъде най-модерната у нас, със личен слънчев парк и апаратура за биогаз.

Пречиствателната станция на Пловдив е пусната в употреба през далечната 1984-та година. През последното десетилетие се търсеше финансиране, с цел да се обнови напълно ВиК мрежата в града.

" Ще се промени напълно философията на филтриране на отпадни води, всички нови технологии към този миг са достигнали своя пик, ще бъдат тук осъществени, един слънчев парк, чиято сила ще използваме за термичното култивиране на утайки. Ще има когенерация с биогаз, посредством който ще вършим ел. енегия и ще я използваме за лични потребности ", изясни шефът на ВиК Пловдив Спартак Николов.

Според управлението на ВиК оператора това ще докара до по-качествена услуга на същата цена. Строителството на площадката, която е ситуирана на повече от 215 декара, няма да сътвори неудобства за жителите, както се случва при подмяната на остарялата водопроводна мрежа в регион Северен.

" Предстои да се направи съществена реорганизация на всички уреди, също по този начин има един нов биобасейн, има нов пясъко-масло удържател, има и четвърти биобасейн и селектор ", разяснява Милен Недев, представител на компанията реализатор.

Фирмата реализатор, която е построила станциите на Хисаря и Луковит, има период от 6 месеца за планиране и за строителство. Цялата стойност на плана е над 80 млн лв..

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР