Започва строеж на два снежнобели небостъргача в Студентски град и

...
Започва строеж на два снежнобели небостъргача в Студентски град и
Коментари Харесай

Алепу и в София: Изкоп за небостъргачи в Студентски град с рзрешителното за преместване на кабел и тръби

Започва градеж на два снежнобели небостъргача в Студентски град и треската продажба на парцели в тях. Къде е позволение за градежа? Това се оказа въпрос с нараснала компликация, а отговорът по-скоро клони към безапелационното „ няма такова “. От преписка сред Дирекция „ Национален строителен надзор “ (ДНСК) и столичния регион „ Студентски “, с която Фрог разполага, се схваща, че липсва нужната строителна документи за наличния към този момент голям и необезопасения и даже рисков ров, където преди две години е трябвало да бъде заменен кабел и тръби от градската канализация.
На фрагментите по-долу, които са направени преди два дни, се вижда големия ров, който се намира в Студентски град на ул. „ 8 декември “ против зала „ Бонсис “. На обекта сега не се мярка защита, а строителната техника стои философски на припек в цялостна подготвеност за работа. Никъде няма наложителните за такива обекти осведомителни табели, на които да е изписана в детайли информация за името на вложителя, кой упражнява строителния надзор, номера на строителното позволение, както и какъв е периода, за който архитектурното създание ща бъде осъществено.

А създание има. Освен реклама в организация за недвижими парцели и обстойно рекламно пано, закачено на оградата на обекта, демонстрира по какъв начин ще наподобяват постройките, които очевидно са небостъргачи по нашите стандарти. Посочени са цени и телефони, на които всеки може да се обади и да попита по какъв начин може да си закупи бъдещо жилище, магазин или гараж.

Според източници на Фрог в столичната общинска администрация нужната документите за приемането на позволение за градежа на това знамение в мблематичния за столицата Студентски град е импортирана за утвърждение, само че такова към момента не е подписано. Това сподели и наша инспекция в уеб страницата на Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ), където се афишират издадените строителни разрешителни.

За обекта се разшумява преди месец, когато в Дирекция „ Национален строителен надзор “ получават по електронен път сигнал за големия ров, цялостен с вода. ДНСК питат кмета на столичния регион „ Студентски “ какво става на терена, категорично акцентирайки, че по закона не е от техните пълномощия да се занимават с ровове.

.

Всички фотоси по-долу са от изкопа на терена, направени са на 30 юни 2020 година
.

.

.

Главният проектант на регион „ Студентски “, арх. Диан Димов, изпраща на 10 юни 2020 година до началника на РДНСК София с копие до шефе на ДНСК арх. Иван Несторов, отговор с протокол от осъществена инспекция на 26 май 2020 година В него се споделя, че са открити притежателите на два терена с обща повърхност към 8 000 кв. метра, които са две сдружения - „ МД Строй 3000 “ ЕООД и „ МД Строй 07 “ ЕООД. Проверката демонстрира още, че върху терена се правят строително-монтажни работи и към този момент е разполагаем солиден ров, който е с дълбочина над 10 метра. „ Дъното на изкопа и най-дълбоката му част е затрупан с вода, заради което има реалан заплаха от срутване на земни маси, проваляне и пораждане на повреда към ул. „ 8-ми декември “ “, написа още основният проектант на региона.

Констатацията продължава с това, че: „ За градежа няма издадено и влезнало в действие позволение за градеж и утвърден капиталов план. Не е формиран протокол пример 2 за разкриване на строителна площадка и установяване на строителна линия и равнище на градежа и не е открита заповедна книга. За градеж „ Масов ров “ няма инсталирана осведомителна табела. “

За посочения терен има единствено и само утвърден план и издадено позволение от 2018 година, което е за изместване на ел. уреди (кабел), наранени от друго строителството. Има позволение и за действия по уличния тръбопровод.

Явно този ров не е за това.

.

При такава констатация на проверяващи органи следва районният кмет да изиска неотложно изкопът да бъде заринат, настояват строителните специалисти. По думите им обаче, бизнесмените „ към този момент са си платили където би трябвало и ще си получат разрешителното “, само че това, че изкопът е изработен без да имат главния документ, няма по какъв начин да бъде прикрито, макар, че ДНСК се пробва да трансферира топката в двора на районния кмет Петко Горанов. Вероятно незначителна детайлност в тази ситуация е, че Горанов е от „ Демократична България “, а не от ГЕРБ.

Справка в комерсиалния указател демонстрира, че двете сдружения са свързани с Цветомир Владимиров. Имотния указател удостоверява собствеността, като и, че договорката за терена е от напълно скоро - от 7 февруари тази година. Владимиров се оказа прочут в средите на строителния надзор като Цецо Барокко, поради други свързани с него строителни, търговски сдружения и състезателен клуб, в името на които попада Барокко. Както се вижда от фотосите това е и името на компанията, която предлага за продажба парцелите от небостъргачите. Негов съучастник в редица сдружения е Ясен Яков. Справка в комерсиалния указател демонстрира над 50 разнообразни компании, в които всеки от тях има присъединяване или като едноличен притежател, шеф или съучастник. Имотния и комерсиалния указател демонстрират и дейна активност на двамата бизнесмени, основно ориентирана към закупуване на парцели, жилища, гаражи и имоти в Студентски град.

По думите на младо семейство, което се оглежда за жилище в региона, мъжът, с който са разговаряли на единия от посочени на паното телефони, се е показал като Цветомир Владимиров. По думите му жилищата, магазини и гаражи към този момент се продават, а постройките от картинката ще са подготвени до 3 години и половина. Поканил е хората, в случай че желаят повече информация, да заповядат в офиса на „ Барокко “, който също е в Студентски град. Интересното в тази ситуация е, че на паната има и посочена организация за недвижими парцели * , която очевидно е ангажирана с продажбите, само че посочените на оградата телефони не са на брокерите там.

.
Снимка: Рекламните пана на оградата на изкопа

В коридорите на ДНСК от седмици настойчиво вървят клюки за този „ внимателен “ проблем, а както знаем, нерядко те напълно не са безпочвени. Според източниците ни от ведомството шефът им арх. Иван Несторов е наясно със капацитета на скандал поради изчезналото позволение, само че сега се занимава с желаните от прокуратурата инспекции на парцелите на Васил Божков. Най-упорито се приказва, че самочувствието и неналичието на терзание у младите строителни бизнесмени идва от обстоятелството, че са „ хора на премиера Бойко Борисов “ и затова никой няма да им направи проблем. На въпрос дали компанията има въпросното позволение за градеж Цветомир Владимиров е чут да споделя, че е ангажимент на Ралица Михайлова – шеф общински строителен надзор в НАГ, да се погрижи за него. За тази дамата пък се твърди, че брачният партньор й е прочут доктор, а в предходния общински съвет е бил ръководител на бюджетната комисия.

Потърсихме още информация, този път в Google. Оказва се, че през лятото на 2018 година имената на Яков и Владимиров се появяват в медиите по отношение на различен сигнал за странни строителни действия, които отново са в Студентски град – разрушено е едно от футболните стадиони до УНСС. Тогава още веднъж се оказва, че в регион " Студентски " няма получено от направление " Архитектура и градоустройство " позволение за градеж. Според информация все още на разрушаването на игрището „ в НАГ е постъпило и е позволено искане от „ М.Д. Строй “, част от Барокко, благосъстоятелност на Цветомир Владимиров и съдружника му Ясен Яков, за разработване на работен организационен проект със съблюдаване заложените в Подробен устройствен план параметри “. Информацията е допълнена със информация, че частният парцел, на който ще се строи, е на компанията „ Барокко “, я тя го придобила през 2008 година от притежателите, които са реституирали парцелите там.

За в този момент търсенето ни на разрешителното за градежа на небостъргачите в Студентски град удря на камък. Разбира се, ще отправим публично питане с молба да ни дават документите. Още повече, че евентуално всеки миг документът ще е подписан, само че надали ще може да бъде фалшифицирана датата му. Много от строителните и правни специалисти по Закон за устройство на територията, които потърсихме за инспекция на информацията ни, бяха безапелационни, че надали някой ще си разреши чак такава безочливост – да стартира строителство без да има позволение. Но пък въпреки това сме очевидци по какъв начин се строи хотел в Алепу с позволение за подпорна стена. Тук има позволение за промяна на кабел и ВиК. Колко му е да се построят два небостъргача.

===

* Открихме и обявата за продажба на парцели, която към този момент се популяризира от организация за недвижими парцели. Любопитното е, че под нея изобилсва от сериозни мнения за качеството на строителството на Барокко. Обявата гласи: " Нов обект на жилищна постройка с местонахождение ж.к. Студентски Град ул. 8ми декември. Сградата се намира в изключителна непосредственост до УНСС, НСА и бърза връзка на градски превоз с няколко линии, спортни зали, студентски парк и университети. Сградата разполага с ателиета, едностайни,двустайни, тристайни и многостайни жилища. С планувани по избор паркоместа. Строителството е стартирано. Цените стартират от 650 евро / кв.м. до оптималната цена 850 евро / кв.м., цената на квадратен се дефинира от ревюто и разположението на дадения апартамент. Строителят е потвърден, с доста приключени здания в региона и в други квартали в София, както и отвън страната. "

Екип Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР