Започва събирането на спомени за дядо Добри от хора, докосвали

...
Започва събирането на спомени за дядо Добри от хора, докосвали
Коментари Харесай

Кремиковският манастир започва събирането на спомени за дядо Добри

Започва събирането на мемоари за дядо Добри от хора, докосвали се до него. Историите ще бъдат издадени в книга, а една от тях е обвързвана с манастир, в който се е укривал Васил Левски.

На 30 километра от София, покрай село Елешница, се намира обителта " Успение на Света Богородица ". Не се знае по кое време тъкмо е построена, само че тук на това място, още през IX век, е имало монаси, съобщи bTV.

В историята на манастира е записано, че Апостолът на свободата Васил Левски е основал там скришен революционен комитет. Имал е и укритие, най-вероятно то е било в някоя от постройките, които към този момент са разрушени.

След 10 ноември 1989 година, дядо Добри подарява над 30 хиляди лв., с които са ремонтирани покривите на храма и постройката с жилищните пространства. Изграден е и каменен дувар против набезите на крадци. Игуменът на Кремиковския манастир неотдавна дава отговор и за тази реликва, посещавана постоянно от дядо Добри.

„ Приканвам всеки, който има такива мемоари и прекарвания с дядо Добри, да изпраща документално на адреса на Кремиковския манастир. Моля да бъдат с трите имена, с автограф и с противоположна връзка ”, прикани отец Серафим Янев.

Игуменът чака хората да продължат делото на дядо Добри, с цел да спасят обителта от опустошение.

„ Той беше свещ, същинска свещ, която светеше и ни показваше в тоя веществен свят, кое в действителност е скъпото – че без Бога и без вярата нищо не сме ”, добави отец Серафим.

гр. София, кв. Кремиковци, околност „ Манастирски ливади “

Кремиковски манастир „ Св. вмчк. Георги Победоносец “

Пощенският код на Кремиковския манастир е 1849.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР