Започва проверка на лекарствата, съдържащи ранитидин, съобщи във вторник Министерството

...
Започва проверка на лекарствата, съдържащи ранитидин, съобщи във вторник Министерството
Коментари Харесай

Риск от рак имало в лекарства за язва

Започва инспекция на медикаментите, съдържащи ранитидин, заяви във вторник Министерството на здравеопазването. Причината е допустимо замърсяване на тези лекарства с нитрозамини – извънредно канцерогенни химични съединения. Ранитидинът има противоязвено деяние и се употребява при киселини в стомаха като потиска стомашната киселинна секреция, вследствие на което отстранява парещата болежка и дискомфорта.

У нас в аптечната мрежа се оферират следните лекарствени артикули, съдържащи ранитидин: Ранитидин Софарма 150 мг филмирани таблетки; Ранитидин Софарма 300 мг филмирани таблетки; Ранитидин Софарма 20 мг/мл-2 мл, инжекционен разтвор; Ранитидин Акорд 150 мг филмирани таблетки; Ранитидин Акорд 300 мг филмирани таблетки.

Информация за риск от замърсяване на медикаментите, съдържащи ранитидин с нитрозамини, е подадена на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) от Европейската организация по медикаментите (ЕМА), която стартира обзор на съответните лекарства. Поводът са данни, предоставени от частни лаборатории, отвън територията на Европейския съюз.

Все отново в свое известие ЕМА акцентира, че на този стадий не е издадена рекомендация за преустановяване на използването на лекарства с ранитидин. Пациентите, които ги използват, могат да потърсят съвет по всички безпокоящи ги въпроси от своя доктор или фармацевт. Има и доста други медикаменти, които се употребяват за лекуване на същите проблеми като ранитидина. Посочва се също, че потреблението на ранитидин към този момент десетки години е без данни за нездравословно влияние.

Предстои Комитетът за оценка на лекарствените артикули в хуманната медицина към ЕМА да оцени цялата налична научна информация по отношение на наличието на нитрозамини в медикаментите и да я даде на националните лекарствени организации.

ИАЛ следи процеса и при потребност от някакви ограничения навреме ще предизвести обществеността, показва от организацията.

Източник: trud.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР