Във Франция започва процес за убийството на двойка полицаи от името на групировката Ислямска държава

...
Започва процес във френски съд за борба с тероризма за
Коментари Харесай

Започва процес във френски съд за борба с тероризма за убийството на двама полицаи в дома им през 2016 г., пред очите на 3-годишния им син

От NICOLAS VAUX-MONTAGNY Associated Press, 25 септември 2023 г., 5:22 ч.

ЛИОН, Франция – Това не беше най-смъртоносната атака в Европа, свързана с групировката „Ислямска държава“, но беше сред най-смущаващите: Една вечер през 2016 г. нападател уби двама полицаи в семейния им дом, пред техните 3 -годишен син.

В понеделник започва процес във френски антитерористичен съд за атаката в парижкото предградие Мананвил.

Нападателят, Лароси Абала, беше застрелян от полицията. Според съдебните документи той е казал на полицейските преговарящи, че отговаря на призива на лидер на ИД да „убие злодеите у дома със семействата им“.

Приятел от детството на Мохамед Аберуз на Абала ще бъде съден за съучастие в убийство, свързано с тероризъм, съучастие в отвличане и терористичен заговор. Той е изправен пред доживотен затвор, ако бъде признат за виновен.

Убийствата станаха на фона на вълна от атаки във Франция, свързани с групировката Ислямска държава, и имаха траен ефект върху полицията офицери из Франция. Някои се преместиха, смениха службите си или подадоха оставка, за да защитят близките си след убийствата в Манянвил.

Според съдебните документи Абала е нахлула в дома на полицаите Джесика Шнайдер и Жан-Батист Салвен, преди да се върнат от работа. Когато Шнайдер се прибра у дома, Абала преряза гърлото й в хола, в присъствието на детето.

Бащата й изпрати съобщение от офиса, за да каже: „Тръгвам си “, се казва в документите. Нямаше отговор. Той беше намушкан при пристигането си у дома.

Съседите извикали полиция и нападателят казал, че държи 3-годишното дете на двойката за заложник, според документите. Той каза на преговарящ от специална полицейска част, че е действал, защото френското правителство пречи на вярващите да се присъединят към халифата, и подчерта, че не е набелязал цивилни, а представители на френската държава.

Полицията нахлу в дома и уби Абала и спаси детето. Оттогава момчето е отгледано от членове на семейството.

След повече от пет години разследване и множество арести само Аберуз е изправен пред съда. Първоначално бяха повдигнати обвинения срещу други двама, но по-късно бяха оттеглени.

Аберуз, който сега е на 30 години, беше арестуван една година след събитията, когато ДНК-то му беше открито на жертвите компютър.

Аберуз първоначално оспори връзките си с ИД, преди да признае, че групата отговаря на неговите убеждения, но заяви, че осъжда екстремистките й методи, според съдебните документи.< /p>

Аберуз вече беше осъден на затвор по друго дело за тероризъм за ролята му в неуспешна атака с газова бутилка близо до катедралата Нотр Дам в Париж.

При нападението в Мананвил Аберуз твърди, че никога не е ходил в дома на двойката полицаи, нито е помагал в подготовката на нападението. Той каза, че ДНК, намерена в дома на жертвите, може да е резултат от ръкостискането му с Абала или от возенето в колата му в дните преди атаката.

Адвокатът на Аберуз Винсънт Бренгарт каза, че ще пледира за оправдателна присъда. „Клиентът ми е решен да докаже невинността си“, каза той пред АП. „Няма съобщение, в което той да говори за атака.“

Полицията се надява, че процесът хвърля светлина върху подготовката за атаката.

Присъдата се очаква на 10 октомври.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР