Започва последният етап от археологическата работа на гробницата до разградското

...
Започва последният етап от археологическата работа на гробницата до разградското
Коментари Харесай

Започва реставрацията на уникална тракийската гробница в село Свещари

Започва последният стадий от археологическата работа на гробницата до разградското село Свещари . Ще бъдат реставрирани архитектурните детайли, както и чертежът върху външната й стена, ще се направи и ново осветяване.

Гробницата край Свещари е открита през 1982 година, а три години по-късно е включена в листата на културното завещание на ЮНЕСКО.

Гробницата е от края на 4-ти, началото на 3 в. прочие Хр. Тя е отворена за гости през 2000 година, само че нейните значими архитектурни елементи ще бъдат показани едвам в този момент.

Много от тях потвърждават задълбочените астрономически знания на гетите, изясни ръководителят на плана проф. Диана Гергова и даде образец с това, че оста на Свещарската гробница е насочена по посока на зимното слънцестоене.

Рисуваната украса в Свещарската гробница изобразява конник с двама оръженосци откъм гърба, а пред него богиня със златен венец в ръце. Кой е конникът, изяснява първият откривател на гробницата проф. Мария Чичикова.-->

" Имаме всички данни да считаме, че е цар, тъй като има зад ухото си рог на бик. А след Александър Македонски, който носи на монетите си рог на овен, стартират тракийските царе също да носят рог зад ушите си ", изясни Чичикова.

Проектът се финансира от американския Посланически фонд за запазване на културното завещание и фондация Credo bonum. Стойността му е към 180 хиляди $ и би трябвало да завърши след една година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР