Започва поредната политическа седмица, натоварена с очакванията да бъде ключова.

...
Започва поредната политическа седмица, натоварена с очакванията да бъде ключова.
Коментари Харесай

Преговори за третия мандат още преди да е връчен

Започва следващата политическа седмица, натоварена с упованията да бъде основна. В 10 часа номинираният за министър председател от Политическа партия Николай Денков връща втория мандат на президента Радев, който има 7 дни, с цел да разгласи кой ще получи третия мандат.

Въпреки че президентът може да го връчи на ръководителя на всяка една парламентарна група отвън ГЕРБ и Политическа партия, уикендът мина като обществена сесия договаряния около варианта Демократична България.

В неделя разгласи, че " с цел да има устойчиво излизане от политическата рецесия, би трябвало да има някакво договаряне сред Политическа партия и ГЕРБ ".

му отговори: " Застани начело с третия мандат, събери водачите, това е новият публичен контракт. Политическата класа излиза и споделя това би трябвало да се извърши. Приемаме една обща декларация, слагаме подписите и и се отпушва всичко останало ".

После уточни влизането в Еврозоната и Шенген като аргументи за какво " тъкмо в този момент да има държавно управление ", а незабавно след него Асен Василев беше безапелационен, че офертата на Борисов няма да докара до позитивен резултат за държавно управление: " Ако Христо Иванов предложи цели, като конституционна промяна, написаното за следствие на основния прокурор, и постави хора, които ще ги осъществят, ГЕРБ няма да поддържат държавното управление. Ако не направи това - ние няма да го подкрепим ".

Ден по-рано различен от водачите в Политическа партия - , изрази по-оптимистична позиция: " Ако Демократична България получат мандата, персонално мое мнение е, че Политическа партия има доста огромен късмет да ги поддържа ".

Финалният спринт обаче не вдъхва огромни упования на , ръководител на Стретегическия кабинет на президента Радев.

" Аз не виждам кардинална разлика в възможностите на тези, които биха могли да получат мандата. Те са три. Другите няма по какъв начин да го получат по обясними аргументи. Те са ясни Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Български напредък ". " Възраждане " са споделили, че те не желаят да има държавно управление. Движение за права и свободи по обясними аргументи няма да бъде мандатоносител. Всяка една от тези партии има някакив прерогативи и някакви дефекти от позиция да сформират държавно управление ", сподели пред bTV Маринов.

Според него задачата е доста сложна - теоретично има решение, само че в действителността, след всичко направено, изговорено през последните 3 месеца, " това е на процедура неизпълнима задача ":

" Заявлението на ГЕРБ за поддръжка на мандат на " Демократична България " може да наподобява сериозен мотив като изходна позиция. " Демократична България " би могла да получи поддръжката на ГЕРБ при някакви условия, само че огромният въпрос е какво ще се прави по-късно. Ясно е, че първо " Демократична България " ще се обърне към " Продължаваме промяната " като натурален сътрудник. После по какъв начин ще бъдат уверени " Продължаваме промяната " и ГЕРБ да бъдат дружно под някаква форма, по никакъв начин не е елементарно. От друга страна Българска социалистическа партия може да наподобява с прерогативи да събере коалиция от различен вид - която направи промените в Изборния кодекс. Български напредък са безусловно сговорчиви. Проблемът е, че те са една нова партия без ясна позиция и даже без построени връзки с другите. При тях ще е по-трудно да водят безапелационни диалози, да поемат задължения, да носят този заряд на публично доверие и поддръжка, който въпреки всичко е нужен на мандатоносителя, даже той да е просто един медиатор. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР