започва поредица от интензивни литературни събития. Началото ще постави новото четвърто

...
започва поредица от интензивни литературни събития.
Началото ще постави новото четвърто
Коментари Харесай

С представяне на поетическа антология ``Скритите букви`` стартира 4 сезон на ``Литературните маршрути`` |

стартира поредност от интензивни литературни събития.

Началото ще сложи новото четвърто издание на . И тази година ще има напълно нови направления, в които ще бъдат водени от разнообразни писатели, поети и литературни теоретици. Всеки маршрут ще е особено основан и ще се случи единствено един-единствен път. Тази година „ Литературните направления “ ще се бъдат през май, юли и септември. Във всеки от месеците ще има четири тура и няколко съпътстващи събития.

През май това ще бъде гостуването на поетическата антология „ Скритите букви “ в книжарницата (ул. „ Върбица “ 8). По концепция в пространството може да се показва единствено една книга за избран интервал от време, само че дружно с нейните художествени качества, изключително значима е и фигурата на оформителя, дизайнера, илюстратора или фотографа. С други думи – One Book Bookstore е и нещо като изложбено пространство за книгите. Затова, като се изключи че сред 11 и 20 май там ще може да бъде открита поетическата антология „ Скритите букви “, на 14 май посетителите ще могат да се срещнат и с дизайнера на цялата образна еднаквост на „ Скритите букви “ и оформлението на книгата – Костадин Кокаланов от.

Антологията включва стихотворения на четиринадесетте български поети, които вземат участие в – Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев.

One Book Bookstore ще бъде и финалната спирка на първия „ Литературен маршрут “ за тази година, чийто водещ ще е поетът и литературовед Йордан Ефтимов. И това напълно не е инцидентно, защото главен акцент на маршрута ще бъде точно българската лирика. Периодът, в който се концентрира Йордан Ефтимов, е 90-те години на XX в. Какво се случва с българската литература тогава, каква е ролята на „ Литературен вестник “ и „ Ах, Мария “, кои са знаковите персони и събития, по какъв начин поезията излиза из града – маршрутът ще бъде вероятен роман за едно забавно и динамично време от литературната ни история. По традиция към този момент Фондация „ Прочети София “ стартира програмата си на 11 май – денят, в който се уважава паметта на Св. св. Кирил и Методий. Освен първия ден от гостуването на антологията „ Скритите букви “ в One Book Bookstore, тогава ще стартира и програмата на „ Литературните направления “. Така турът, отдаден на поезията на 90-те ще бъде 18:30 ч., а началната му точка ще е ул. „ Г. С. Раковски “ 134, където се е помещавала една от редакциите на „ Литературен вестник “.

Точно седмица по-късно, на 18 май от 18:30 ч., пред паметника в Докторска градина ще стартира „ Литературният маршрут “, отдаден на френския публицист Ромен Гари. Негов водещ ще бъде философът и публицист Тони Николов. Сред историите в сборника му от 2021 година „ Спомнена София “ е и тази за пребиваването на френския публицист и повторен притежател на „ Гонкур “ в София. Своя „ Литературен маршрут “ Тони Николов разказва като „ обиколка из софийските „ места на паметта “, свързани с Ромен Гари “ и споделя още за това за какво и от кое място ще премине тя:

„ От самоличността на дипломата – Френската легация на ул. „ Оборище “ 27-29 – към въображаемостта на персонажите в романите на един от най-интересните френски писатели на ХХ век, писани и замислени в жилището на бул. „ Дондуков “ 69. По тези места Ромен Гари прекарва цели две години (10 февруари 1946 година – 21 февруари 1948 г.). Тук той попада в една „ затрупана до дъното на душата си в сняг страна “, която постепенно се плъзва към зоната на несвободата в руския лагер. А самият Гари става обект на разработка в досие на Държавна сигурност от 161 страници под агентурното название Книжарят. “

Два дни след рождения ден на писателката Яна Язова един от нейните най-задълбочени откриватели – литературният теоретик и публицист Петър Величков ще ни опише за елементи от живота и творчеството на известна българска интелектуалка, за нейното ликвидиране, за кражбата на истинските ръкописи на романите ѝ „ Левски “, „ Бенковски “, „ Шипка “, „ Александър Македонски “, „ Соления залив “. Литературният маршрут ще стартира на 25 май от 18:30 ч. пред Съдебната палата, където Яна Язова е оживяла по време на бомбардировките и където първоначално са били съхранявани нейните оживели архиви.

Водещ на Детския книжовен маршрут през май ще бъде писателката на детски книги и преводачка Зорница Христова, която към този момент четвърта година измисля най-различни подходи към децата, с цел да разкрие връзката сред литературните обстоятелства и градските пространства. Този път маршрутът ще стартира от Ботаническата градина, само че ще оставим изненадата за какво точно от там. Зорница Христова ще опише за пътя на книгата до печатницата, както и какво отличава Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ от другите библиотеки, ще включи най-разнообразни тематики за ръкописните и старопечатни книги, за образованието и знанието, и както евентуално се подразбира от началната точка – за растенията. Маршрутът ще се организира на 28 май от 11:00 ч.

През юли Фондация „ Прочети София “ ще добави една галерия и още четири „ Литературни маршрута “. Финалната част от тазгодишната стратегия ще бъде през септември, когато ще се проведат три маршрута и ще бъде сложена и паметна плоча на поета Георги Рупчев. Събитията са със свободен достъп, без потребност от авансово записване.

През юни Фондация „ Прочети София “ стартира и новият формат, чийто посетител ще бъде носителката на Нобелова премия за литература през 2018 – Олга Токарчук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР