Започва подмяна на ВиК мрежата. Това означава намаляване на авариите

...
Започва подмяна на ВиК мрежата. Това означава намаляване на авариите
Коментари Харесай

В Перник започва подмяна на ВиК мрежата

Започва замяна на ВиК мрежата. Това значи понижаване на повредите и на риска от разбъркване на мръсни и чисти води. Тук имаше схващане и от страна на Министерски съвет, бяха отпуснати средства.

Това съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров по отношение на провежданите акции по отношение на водната рецесия в града пред Нова телевизия.

" В спешните проекти на спешния щаб имаше начертани краткосрочни и дълготрайни ограничения за справяне с рецесията. Някои от тях към този момент са приключени. Достигна се един приток от към 100 литра в секунда. Отокът ни е закрепен на 300 литра в секунда. Това са плановете на ВиК сдружението, с цел да можем да преминем през най-критичните месеци ", добави той.

Владимиров изясни, че са отпуснати пари за пречиствателните ни станции, за които в този момент се извършват краткосрочни ограничения. Те ще завършат в границите на 2-3 седмици, с цел да може да се подкрепи сега функциониращата пречиствателна станция. " Лятото е юридически тест, при така наречен " мъртъв размер " тя е могла да пречисти водата, тъй че е била годна за пиянство ", добави Станислав Владимиров.

" Хората реагират обикновено на това, че има дейности от страна на институция, която може да си свърши работата в тази посока ", добави той.

Запитан дали ще има осъдени за водната рецесия в града и няколко села, той изясни, че още при започване на своя мандат е сезирал прокуратурата за това по какъв начин е ръководено ВиК сдружението и какво е положението на язовир " Студена ". " Това беше напълно обикновено деяние от моя страна, тъй като се сблъсках с голяма рецесия ", добави той.

Запитан по какъв начин реагира локалното население на протичащото в града, той отговори: " Хората реагират обикновено на това, че има дейности от страна на институция, която може да си свърши работата в тази посока ".

Припомняме, бедствено състояние на територията на Перник бе оповестено на 21 декември, откакто воден режим бе разгласен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 година За рецесията с водата в Перник се разбра дни след локалните избори, които бяха извоювани от Българска социалистическа партия и Станислав Владимиров. Той обаче е безапелационен, че виновност носят ръководещите и сигнали за заплаха е имало още при започване на годината. Кризата коства постовете както на регионалния шеф Ирена Соколова, по този начин и на шефа на ВиК Перник.

Според заключението от инспекцията на Районната прокуратура има данни за занемареност, по тази причина и производството бе трансферирано към Специализираната прокурата, защото касае закононарушения по работа (безстопанственост) по отношение на длъжностни лица от висок сан - тогава се визираха минстрите на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие.

Миналата седмица новият основен прокурор взе под специфичен контрол следствието на водната рецесия в Перник.

Вчера, 9 януари 2020 година, министърът на околната среда и водите Нено Димов бе задържан за разпит. Два са мотивите за неговото задържане - водния режим в Перник и боклука от Италия, който бе открит в разнообразни депа в България.

В същото време ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Спецпрокуратурата и КПКОНПИ бяха на инспекция в Перник. Главният прокурор Иван Гешев дефинира ситуацията там като трагично. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР