Започва пилотен скринингов проект за ранна диагностика на рак на

...
Започва пилотен скринингов проект за ранна диагностика на рак на
Коментари Харесай

Започва скринингов проект за ранна диагностика на рак на белия дроб

Започва пилотен скринингов план за ранна диагностика на рак на белия дроб " Заедно против рака на белия дроб ".

Българското сдружение по кардиоторакална рентгенология и Сдружение “Въздух за здраве” провеждат на 7 февруари в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда обучителен семинар за клиницисти, осъществяващи първи контакт с групи от пациенти с висок риск за белодробен карцином.

“Заедно против рака на белия дроб “ е пилотен план, имащ за цел да проправи път на България в Европейската самодейност за скрининг на рака на белия дроб.

Независимо от напредъка на медицината, ракът на белия дроб и през днешния ден остава едно от най-смъртоносните и ресурсоемки за лекуване онкологични болести. Статистиката демонстрира, че един на всеки 15 индивида заболява от рак на белия дроб, като това е най-честият рак при мъжете над 45 години и третият по периодичност при дамите. Успеваемостта на лекуването се дефинира основно от ранната диагностика, като единствено 3% от пациентите с късно открит рак на белия дроб претърпяват 5 години след слагане на диагнозата. За съпоставяне, ранно диагностицираните и оперирани тумори от този тип демонстрират преживяемост от 80% за същия интервал от време.

В ранния си етап ракът на белия дроб доста рядко дава признаци и единственият потвърден метод за навременно му разкриване е посредством всеобщ скрининг с така наречен нискодозова компютърна томография. Резултатите от американски и европейски изследвания демонстрират 20-36% намаляване на смъртността за включените в скрининговите стратегии пациенти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР