Започва осъществяването на 84 проекта за внедряване на нововъведения в

Започва осъществяването на 84 проекта за внедряване на нововъведения в ...

Машина за баница, умни кораби и още над 80 начинания ще бъдат финансирани с 40 млн. лв..Започва осъществяването на 84 проекта за внедряване на нововъведения в производството на български предприятия на обща стойност 40 млн. лв. или средно по около 500 хил. лв. на проект.

Днес зам.-министърът на икономиката Александър Манолев връчи договорите на спечелилите кандидати по процедурата "Разработване на продуктови и производствени иновации" по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Общо в процедурата са били подадени 360 проектни предложения за общо 152 млн. лв., което означава, че финансиране е получило всяко четвърто. Сред одобрените проекти са машина за производство на домашна баница, контейнер за разделно събиране на отпадъци, система за проследяване на жизнени параметри по време на сън, "умни" кораби, козметичен продукт за лице с биополимер, дигитална фабрика за таланти, система за автоматично сигнализиране на нередности в градска среда и други.

"Гъвкавост, бързина, устойчивост са едни от най-ценните качества, които един бизнес трябва да притежава, за да отговори на предизвикателствата на днешния ден", коментира зам.-министърът.

Към 1 юни 2018 г. по оперативната програма са изплатени над 700 млн. лв. и са сключени 1850 договора на обща стойност от 1.7 млрд. лв. сочат данните на Министерството на икономиката.

Цел на процедурата е увеличение на дела на предприятията, които разработват и разпространяват продуктови и производствени иновации, както и повишаване на иновационния капацитет на предприятията.

Източник: dnevnik.bg