Започва оглед на изгорелите вагони от влака София-Бургас, които се

...
Започва оглед на изгорелите вагони от влака София-Бургас, които се
Коментари Харесай

Застрахователите ще покрият щетите по изгорелите вагони от влака София-Бургас

Започва оглед на изгорелите вагони от влака София-Бургас, които се възпламениха край гара Коньово. Текат две паралелни инспекции - на Министерството на превоза и на БДЖ, разгласи в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " изпълнителният шеф на железницата Владимир Владимиров. Основната догадка за повода за пожара е късо съединяване в електрическата апаратура, само че не се изключват всички вероятни аргументи. Изгорелите вагони са минали обзор на електрическата апаратура, само че те са на възраст над 35 години. Именно закупуването на нови 85 мотрисни влака и стопяване на задълженията на БДЖ са част от промяната в холдинга.

Коньово, Нова Загора

Изгорелите два вагона от бързия трен София-Бургас са застраховани и вредите по тях ще бъдат покрити от застрахователя, разгласи изпълнителният шеф на БДЖ Владимир Владимиров, показвайки полиците на вагоните. Хипотезата, по която се работи - недостатък в електрическата апаратура, не е единствената.
Владимир Владимиров, изпълнителен шеф на Холдинг " БДЖ ": Тези вагони са ремонтирани преди 3 години, те са минали огромен фабричен ремонт. Тоест огледани са всички възли и елементи на вагоните. Освен това на 6 месеца минават на техническа експертиза за електрическата апаратура, а дребен обзор са прави всеки ден. От тези прегледи да вземем за пример на последния обзор на електрическата апаратура, какви са заключенията? - Не е имало проблем. Ако има проблем, няма по какъв начин вагонът да се движи по релсите на България, той не се позволява в състава на влака.
Въпреки това преносимият състав на БДЖ е извънредно остарял - на по над 35 години. Холдингът възнамерява да стартира процедура за закупуване на 85 нови мотрисни влака до месец.
Владимир Владимиров, изпълнителен шеф на Холдинг " БДЖ ": Инвестициите се показват в това, да бъдат закупени нови мотрисни влакове на два стадия. На първия стадий 41 мотрисни влака и на втория стадий 44. Ние сме се фокусирали сега към обезпечаването на поръчката за тези 41 мотрисни влака и за обезпечаването на нужното финансиране, с цел да се случи този план.
За задачата страната ще отделя по 35 милиона лв. годишно финансов трансфер към БДЖ. Първите влакове би трябвало да влязат в придвижване до 24 месеца, изясни Владимиров.
Владимир Владимиров, изпълнителен шеф на Холдинг " БДЖ ": Те ще имат софтуерна скорост 200 км., по линиите на България най-високите скорости ще бъдат 160 км., само че софтуерната ще им разрешава 200 км. -
Дълговете на БДЖ от 840 милиона през 2009 година, когато е влезнало настоящето управление, в този момент са над 500, като най-проблемните задължения - тези към банките, са към 111 млн. лева
Владимир Владимиров, изпълнителен шеф на Холдинг " БДЖ ": Имам уверението от министъра на превоза, че в границите на месец-месец и малко още 40 милиона ще бъдат погасени с вътрешен запас на министерството. Те ще паднат на 71 и оттова до края на годината търсим спомагателни решения за погасяване на отговорностите. Окончателното решение на този проблем ще стане с концесията на летище София, както е добре известно.
През последните години чиновниците на БДЖ са намалели от 15 на 9 000 в границите на промяната на Холдинга, разгласи още Владимиров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР