Започва обследването на паметника „Шипка“. Това се случва 40 години

...
Започва обследването на паметника „Шипка“. Това се случва 40 години
Коментари Харесай

Започва обследване на паметника Шипка

Започва обследването на паметника „ Шипка “. Това се случва 40 години след последната реставразия на монумента, означи бТВ.

Трябва да се откри решение за влагата, която прониква сред камъните и поврежда фасадата. Заради заплаха от рухване на облицовъчни камъни пред паметника е сложена защитна решетка.

„ Предстои да бъде оповестена социална поръчка, която да разпореди проучване на фасадата на монумента. То би трябвало да фиксира тяхното тъкмо положение. На база на тези резултати би трябвало да бъде направен капиталовият план за консервация и реституция на монумента “, изясни шефът на музея доктор Чавдар Ангелов.

Въпреки възбраната: Президентът ще взе участие в отбелязването на 3 март на връх Шипка

Паметникът "Шипка " е издигнат по план на арх. Донков и скулптора Андреев. Откриването му става на 26 август 1934 година Паметникът прилича средновековна българска цитадела. Той е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – знак на българската държавност.

На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР