Започва обезвреждане на най-опасните обекти, в които са загробени пестициди

...
Започва обезвреждане на най-опасните обекти, в които са загробени пестициди
Коментари Харесай

Екоминистърът обеща справяне с проблема със загробените пестициди

Започва неутрализиране на най-опасните обекти, в които са загробени пестициди в страната, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на инспекция на първия от два обекта в село Радомирци, община Червен бряг, област Плевен. Димитров извърши инспекцията дружно със зам.- основен прокурор от Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева. Това са първите от серия инспекции по отношение на предписание на Прокуратурата по отношение на нерегламентирано предпазване на негодни за приложимост препарати за растителна отбрана, съобщи БГНЕС.

„ Във връзка с предписание на ВАП правим инвентаризация на територията на цялата страна на загробени и в сериозно положение складове за пестициди. Критични са тези, които са наоколо до водоизточници, замърсяват природата, не са охраняеми и са с елементарен достъп за хора, които биха могли да злоупотребят “, съобщи министърът. По думите му проблемите датират от 90-та година, а пестициди са от 60-те и 70-те години и са местени от склад в склад. Министър Димитров уточни, че тези обекти непрекъснато се усилват: „ Днес са два склада тук и в Койнаре, само че има десетки хранилища в страната със снимани самосрутили се здания, поляни, на които е ясно, че изпод ги има, и локалните още помнят, че там са заровени. Включително има и резервоари, които са цялостни с течни препарати “, изясни Димитров.

Министърът означи, че средствата за обезвреждането на тези обекти са от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) и Министерство на околната среда и водите, които са заделени за други действия. „ С ресурса, който Министерски съвет чакам да гласоподава, можем още 1000-1200 тона да обезвредим. Усилията и напътствията от Прокуратурата са за тези количества, които съставляват най-голяма заплаха – както е тук, на 100-ина метра има водоизточник. Нямаме финансов запас да го създадем на всички места, само че най-опасните места ще обхванем. Ще инвентаризираме и набележим най-опасните места и неотложно да пристъпим към неутрализиране. Ще заделим оптимално огромен запас в изискванията на ковид “, заяви министър Димитров.

„ Нито един кг пестициди няма да бъде погубен в България. Това ще стане в чужбина. Не е стояло на дневен ред това да се случи в нашата страна “, безапелационен беше министър Димитров. Той разясни, че след изваждането пестицидите ще бъдат преместени на площадка, която има позволение за работа с рискови субстанции. В склада те ще престоят предпазени, преопаковани в съответни бидони, до момента в който се позволи да се изпратят за инсинератор към страната, която ги одобри, и с нотификация ще отидат в инсинераторите в Европа – Франция, Белгия, Швейцария, Дания.

„ Спазваме прецизно разпоредбите на Швейцарската стратегия, тъй като няма по-добри и са европейски приети. Вече имаме опит по тази процедура, тъй като 4 години сме работили по нея‘, добави министърът. Според него всяка открита площадка ще бъде обезвредена и няма да има заплаха за хората там. „ Отваряме склад, за 2-3 дни го почистваме и отиваме на различен склад. Не желая да отваряме 20 склада в страната и да ги чистим с месеци “, изясни Емил Димитров.

„ Предстои да се откри какъв брой са и къде се намират обектите със загробени пестициди, какво е положението им и какви количества заровени препарати за растителна отбрана има, както и каква процедура, какъв брой време и какви средства ще са нужни, с цел да бъдат обезопасени и да не се основава никаква заплаха както за замърсяване на водоизточници и да няма останки в почвата, които да основат заплаха за здравето и живота на хората “, съобщи зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева по време на инспекцията на обект в село Радомирци.

По-късно министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам. основният прокурор Десислава Пиронева и наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов ревизираха и обект наоколо до гр. Койнаре, община Червен бряг, област Плевен, на територията на бивше летище.

„ Намерихме един голям контейнер, в който има два по-малки и всичките са цялостни с пестициди. През 90-те години са поставени в тях, покрити са с найлон и пръст и там са скрити и останали до през днешния ден. По мемоари на хора, които са били деца тогава, намерихме на две места към 4 тона пестициди и търсим вероятно още 10 тона “, съобщи министър Димитров.

„ От позиция на сигурността всичко тук е обезпечено. Тук има към 4 тона загробени пестициди, на втория обект са очевидно към 15 тона, само че какъв брой ще излязат още не е ясно. Очакваме междинни и крайни отчети от Министерство на околната среда и водите, те ще извършат допустимо най-бързи инспекции. В взаимозависимост от резултатите, които ни дават ние ще преценим дали е належащо да се извършат и други дейности “, съобщи наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР