Започва новото преброяване на населението. Електронното преброяване ще започне на

...
Започва новото преброяване на населението. Електронното преброяване ще започне на
Коментари Харесай

Стопяваме се с около 60 000 души годишно

Започва новото броене на популацията. Електронното броене ще стартира на 22 януари следващата година в 00:00ч. и ще продължи до 1 февруари. Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. Около 23 000 преброители и 6000 контрольори ще бъдат нужни, а от Национален статистически институт започнаха и акция по набирането им. 

" Дублиране няма да има, в случай че хората са се преброили електронно, преброителите ще минат единствено да съберат неповторимите кодове и да преброят вероятно тези, които не са се преброили електронно. Един човек може да преброи и членовете на фамилията си електронно, само че не би трябвало да се употребява един и същи имейл адрес при регистрацията ", съобщи в ефира на зам.-председателят на Националния статистически институт Диана Янчева. 

Съгласно закона преброяването е наложително и би трябвало да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват вариантите: " Не искам да отговоря " или " Не мога да отговоря ". 

" Очакваме, че сме намалели. Това, което демонстрират числата от настоящата демографска статистика, е че с към 50-60 000 на година се стопяваме. Било заради миграция или гибел. Имаме такива трендове и те са устойчиви ", добави Янчева. 

По думите й, заплащането на преброителите ще бъде много по-високо от предишния път. В момента Национален статистически институт организира акция за набирането на нужния брой хора. " Те би трябвало да бъдат отзивчиви хора, да имат приблизително обучение, да не са осъждани, хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с инспекции, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, тъй като хората имат настройки към тези служби. Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете е законно или нелегално, има или няма Акт 16, за нас е значимо да установим към избрания миг дали живеят хора, какъв брой хора с каква възрастова конструкция, тъй като преброяването е в основата на доста управнически решения ", изясни Диана Янчева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР