Започва нова проверка на боеприпасите в оръжейния завод в Горни

...
Започва нова проверка на боеприпасите в оръжейния завод в Горни
Коментари Харесай

Започва нова проверка на боеприпасите в завод „Миджур”

Започва нова инспекция на боеприпасите в оръжейния цех в Горни Лом. Според прокуратурата взривните субстанции не се съхраняват вярно и има риск от нова покруса.

През 2014 година 15 души починаха при детонация в цех „ Миджур”, а през вчерашния ден съдът не откри отговорни за случая.

Майката на 44-годишния Румен Ръбин, умрял при детонацията в оръжейния цех, е в потрес след правосъдното решение. „ През нощта не съм спала. Какво е това безсрамие? Така без нищо да минат, това са 15 души”, сподели майката Росица Ръбина. Румен е постъпил в завода два месеца преди нещастието.

Снимка: btvnovinite.bg

Четири години след детонацията в Горни Лом живеят в боязън от нова покруса. „ Близо четири години минаха от гърмежа и никой нищо не прави. Ако може, тези мини да отидат на друго място, с цел да не основават непотребни терзания и главоболия”, сподели Ваньо Костин, кмет на община Чупрене.

190 хиляди противопехотни мини и 90 тона тротил се съхраняват в пет от складовете на завода – без защита и без система за сигурност.
Близки на починали в „ Миджур ” ще съдят страната в Страсбург Три години и половина след нещастието в завода съдът оправда обвинените
„ Неслучайно в началото защитата се осъществяваше от Жандармерията в Монтана. Считаме, че сега защитата липсва, защото сега има единствено един пост, който е на КПП-то и складовият регион действително не се охранява”, съобщи полк. доктор Красимир Петров от Сдружението на експертите по муниции.

„ Ще настояваме да се изпълнят отговорностите по закон, с цел да не се допусне сходна покруса, каквато видяхме, че се случи през 2014 г.”, съобщи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

Ако компанията не реши казуса с боеприпасите, ще бъде санкционирана или ще остане без лиценз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР