Започва нова документална поредица за трагичната история на Ан Болейн

...
Започва нова документална поредица за трагичната история на Ан Болейн
Коментари Харесай

Нова документална поредица разказва историята на Ан Болейн

Започва нова документална поредност за трагичната история на Ан Болейн - най-емблематичната кралица на Англия. Тя е втората брачна половинка от общо седем на Хенри VIII и майка на кралица Елизабет I, само че невъзможността да подари брачна половинка си с по този начин мечтаната от него мъжка рожба я трансформира от кралица на Англия в наказана на гибел магьосница.

Съдбата ѝ можела да е друга, споделя Трейси Борман основен куратор на английските кралски музеи по „ Виасат Хистъри “.

Снимка: bTV

Политически маньоври, дворцов скандал и екзекуция, падението на Ан Болейну най–умната, смела и подла жена на Хенри VIII e заплетена приказка като никоя друга. Приказка, която 100 година вълнува както историци, по този начин и кино режисьори. Дали Ан е била прелюбодейка, или е била захвърлена от изтощен крал с обезверено предпочитание за мъжки правоприемник. В " Ан Болейн: Арест, развой, екзекуция историка Трейси Борман следва последните стъпки на кралицата минута по минута, разкривайки непредвидени секрети към трагичната ѝ орис.

Здравейте , госпожо Борман, Вие сте един от най–добрите историци, изследващи Тюдорската династия. С какво Ан Болейн се е различавала от дамите на своето време?

„ Още от ранните ѝ години нейната просветеност е била забележима. Като младо момиче я изпращат в двора на холандския принц и по-късно в двора на Франция, това ѝ е дало обучение като на никоя друга. Когато се е върнала назад в Англия, тя в действителност е изпъквала измежду другите придворни дами, имала е знанието, изразявала е мнението си свободно, имала е жанр и харизма, събуждала е извънредно внимание, в това число и на самия крал “.

„ Тя не се е колебаела да застане до Хенри VIII и да му каже, че бърка, в ера, когато за една жена е било мъчно да има повече упоритости от това да се омъжи и да има деца. за Ан това не било задоволително нито да бъде и единствено държанка на краля. тя е могла да види какво се е случвало с предходните любовници на Хенри VIII, те били бързо забравени даже сестра ѝ е измежду тях, тъй че тя отказала това и се застъпила за нещо по–добро, а има ли нещо по–добро от това да бъдеш кралицата на Англия.

Наистина ли е обичала краля, а той нея ?

„ Мисля, че Ан в никакъв случай не е обичала Хенри, тя е обичала могъщието, да бъде част от политиката. Тя е била впечатлена от краля, само че тук не е ставало дума за обич и не би трябвало да забравяме, че евентуално тя му е изменяла с различен мъж, с Хенри Пърси “.

„ Често се споделя че Ан е огромната обич на Хенри VIII. Tой е бил захласнат от нея, за яеаеп години преди да е имал опцията да се ожени за нея, само че си мисля, че за Хенри всичко е било за лова, той е желал това, което не е могъл да има и в моментар в който се омъжил за нея, неговата пристрастеност се е изпарила. Според мен любовта им в никакъв случай не е била същинска “.

Падението на Ан Болейн е като евъргрийн тематика за доста историци, обект на редица документални филми, кое е характерното за поредицата " Ан Болейн: Арест, развой, екзекуция "?

„ Тя е извънредно известна, това което е друго за тези серии е фактът, че оставихме предишното на страна, т.е. историята, която описваме е жива, час по час. Това са три значими дни в историята на нейното проваляне, арестуване, процесът и изтезанието. Това, което открихме е какъв брой беше изненадващо какъв излаз е могъл да има процесът, в тези последни дни всичко е могло да се развие по напълно друг метод. Открихме един документ, който не е бил заснеман преди този момент, само че той позволи мистерията кой е бил в действителност зад този документ. Оказа се, че евентуално е Томас Кромуел - първият консултант на краля, а не самият Хенри VII. Това даде храна за размисъл дали Хенри VII не се е съмнявал до последно за изтезанието ѝ.

В момента цветнокожата актриса Джоди Търнър Смит възражда облика на Болейн в минисериал. К акво мислите за това приобщаване, то трансформира ли историческата вероятност?

„ Най-новите минисерии имат в действителност добра драматицация, персонално аз се възхищавах извънредно доста на сериала. Мисля че е доста самоуверено, костюмите бяха доста смели, всичко образно беше необикновено, основната героини играе зашеметяващо и даже посредством цвета на кожата си направи изолацията в края още по–ясна, по–мощна. Да избереш чернокожа актриса в тази роля прави всичко това с по–силна позиция и ни дава изцяло друга вероятност “.

К ое остава след облика на Ан Болейн?

„ Дъщеря ѝ кралица Елизабет I е съхранената победа на Ан Болейн. Тя е дала рождение на най-великиката персона от династията Тюдорите, а Елизабет I е живото наследство на това, за което нейната майка се е борила. Tолкова е иронично, че Ан умира, тъй като не е дала наследник на Хенри VIII, само че точно нейната щерка е същинският успех на цялата тюдорска династия “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР