Започва национална кампания по залесяване чрез засаждането на 100 милиона

...
Започва национална кампания по залесяване чрез засаждането на 100 милиона
Коментари Харесай

Сандов SOS: 100 милиона дървета залесяваме до 2030-а

Започва национална акция по залесяване посредством засаждането на 100 милиона дървета до 2030 година Инициативата разгласи вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в обществените мрежи. България се причислява към акцията на Европейската комисия за засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 година в границите на Европейски Съюз.

Ще се провежда засаждането освен в горски територии, а около пътища, в градовете и крайградските региони, както и в територии, които са аграрни. „ Това ще е отворена национална акция, за която имам поддръжката на премиера и държавното управление, получих поддръжка от президента, омбудсмана и цивилен организации, които дълги години засаждат дървета. Не на последно място – и от Европейската комисия “, сподели министър Сандов, като добави, че България засажда към 4 млн. дървета годишно, само че концепцията е този брой да се усили доста.

Вече се водят диалози с държавните горски предприятия за обезпечаването на посадъчен материал, обезпечено е и финансиране за началото на акцията. Предвиждат се средства по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2021 година, които няма да могат да се усвоят поради забавени планове, да бъдат пренасочени към акцията по залесяване. „ Ще използваме средства, които остават непохарчени поради неналичието на дейности от досегашната власт. Преди дни договорих тази опция в Брюксел и имаме единодушието на Европейската комисия към 100 млн. лв. да отидат за началото на тази акция – за посадъчен материал, покупка на механически средства и други “, посочи министър Борислав Сандов.

„ Надявам се всеки човек, който е угрижен за природата и за бъдещето на България, да се включи. Убеден съм, че хората ще поддържат акцията, тъй като по този начин се борим с климатичните промени по натурален път – като засаждаме дървета, които гълтам въглеродния диоксид. Това е значима мярка за битка с климатичните промени “, добави министър Сандов.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР