Започва мониторинг за замърсяване върху площите на загробване на свинете,

...
Започва мониторинг за замърсяване върху площите на загробване на свинете,
Коментари Харесай

Започва наблюдение за замърсяване на местата със загробени свине

Започва мониторинг за замърсяване върху площите на загробване на свинете, наранени от африканската чума. Това сподели министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Светла Бъчварова - Пиралкова за биосигурността по време на чуването си на Комисията по земеделие, заяви организация " Фокус ".

Обясни, че този мониторинг следва да го правят общините, на чиято територия са площадките на загробване и да се управлява от районните екоинспекции.

Посочва, че при унищожаването на общо 140 хиляди животни не са употребявани инсинератори заради няколко аргументи. Първо, мнението на Центъра за оценка на риска е, че всяко разкарване на инфектирана маса крие риск от заразяване на пътната артерия. Второ, заради експлицитното гледище на всяка браншова организация, уточни министърът.

Никога не е стоял въпросът, с изключение на по медиите, за използването на тези средства за заличаване на засегнатите прасета. Нещо повече, справката за всички страни членки на Европейски Съюз – 11 на брой, в които имаше процедура за заличаване на наранени животни при такива размери, постоянно е ставало със загробване, уточни тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (138)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР