Започва мащабен ремонт на един от площадите в Силистра –

...
Започва мащабен ремонт на един от площадите в Силистра –
Коментари Харесай

В Силистра стартира мащабен ремонт на площад Албена

Започва огромен ремонт на един от площадите в Силистра – " Албена ". Дейностите са част от план за 5,3 млн. лева от капиталовата стратегия на общината, която се финансира от Оперативна стратегия " Региони в напредък " ( Оперативна програма “Регионално развитие” ). За площад " Албена ", който се намира в региона на авто и жп гарата в крайдунавския град се плануват редица действия. Част от тях са презониране на алеите за по-удобна връзка сред автогарата, жп гарата и Дунавски парк, както и замяна на настилката на всички алеи с такава от вибропресовани цветни бетонови детайли - павета и плочи.

Предвидено е и възобновяване на паметника " 1800 години Силистра ", което включва цялостна реституция на монумента, както на облицовката, по този начин и на прилежащия му терен, възобновяване на водното огледало (включително ВиК инсталация), площадките към паметника, създаване на ново електрозахранване с редом въвеждане и на художествено осветяване.

В региона е планувано и създаване на детска площадка, включваща пясъчник, пейки, дървена ограда, комбинирано оборудване за игра с детайли за катерене, люшкане, пързаляне и въртене, двойни люлки, клатушки и полагане на настилка. За зелените площи е планувано създаване на автоматизирана напоителна система за зелените площи.

Проектът включюва също и реорганизация на кръстовищата пред жп гарата и бензиностанцията на входа на града и основаване на нова организация на придвижване на моторните транспортни средства. Както и създаване на велоалея - по две основни диагонални алеи на пл. " Албена ".

Предвидена е и замяна на част от съществуващата дървесна растителност с нова. Предвижда се да бъдат засадени 37 броя иглолистни дървета, 39 броя широколистни, 1039 броя вечнозелени шубраци, 1 097 цъфтящи шубраци, 23 броя увивни шубраци. На останалата дървесна растителност ще се извърши покачване на короните на дърветата за по-добра осветеност и сигурност на посетителите.

След огромния ремонт на пл. "Албена " ще има и нови кътове за отдих. Предвидено е и въвеждане на енергоспестяващо осветяване и видеонаблюдени, нова кабелна мрежа и нови паркови, дизайнерски осветителни тела. Предвидена е затворена система за видеонаблюдение ( CCTV ), посредством която ще се осъществя надеждно и дейно непрекъснато видеонаблюдение на избрани зони и основни алеи на пл. " Албена ".

В плана е включено и основаване на налична архитектурна среда според условията - намаление на бордюрите на всички кръстовища, слагане на тактилни настилки в зоните на кръстовищата и пешеходните пътеки.

Общата стойност на плана е 2 264 013 лева е безплатна финансова помощ, от които 1 924 411 лева от ЕФРР и 339 601 лева - съфинансиране от националния бюджет. Продължителността на плана е 21 месеца от датата на подписване на контракта. Ремонтът на площада е част от общ план, който включва и реорганизация на ул. " Симеон Велики ", чиито план беше модифициран по искане на жители за опазване на дървета.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР