Започва кампанията по настаняване в студентските общежития, а с това

...
Започва кампанията по настаняване в студентските общежития, а с това
Коментари Харесай

Пак опашки пред общежитията - 500 студенти на улицата?

Започва акцията по настаняване в студентските общежития, а с това стартира и нормалното редене на безкрайните опашки. Тази година, обаче, съгласно студентите ситуацията е изцяло трагично.

Проблеми с настаняването на бъдещите висшисти се появяват всяка година, само че този път неуредиците провокираха огромно неодобрение и доведоха до настояването на две оставки на чиновници от Поделение " Социално-битово обслужване ". Те ще бъдат гласувани на научен съвет през днешния ден от 16 ч.

Причината е нерегламентиран достъп на лица до персоналните данни на студентите, което може да докара до злоупотреби с тяхната информация. Студенти споделиха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че информация за това кой, с кого и къде е настанен в общежитие, е била оповестена в обществените мрежи, където е налична за безусловно всички – в това число и лица, които нямат право да боравят с техните персонални данни.

Освен това, тази година има и друго нарушаване. Комисията по настаняване би трябвало да се състои единствено от студенти посредством избори, които имат мандат от 2 години. През 2018 г.обаче към тях има двама чиновници, които са от администрацията на СУ и непозволено разполагат с персоналните данни на учащите. Именно техните оставки ще бъдат поискани през днешния ден.

Опашките пред общежитията започнаха още от 5.30 ч. сутринта, макар че касите за заплащане отварят едвам в 8:30 ч. Причината е, че има единствено една дата, на която би трябвало да се настанят студенти от 4 факултета на Софийския университет, което не е станало ясно на учащите, тъй като на уеб страницата на Комисията по настаняване информацията не е била обновена.

Към момента има действителна заплаха към 500 студенти да останат на улицата, тъй като 3 от 10 блока на СУ са в ремонт. Причината е, че е трябвало да се състои среща сред Комисията по настаняване и тези на другите университети, с цел да се посочи дали студентите ще бъдат настанявани в техните блокове посредством разменни писма. Такава среща, обаче, към момента не се е състояла, а настаняването чука на вратата.

От администрацията на СУ всяка година дават обещание, че ще вкарат онлайн заплащане на таксите. Студентите обаче са изгубили религия, че системата може да се усъвършенства.

Проблеми с настаняването на студентите има всяка година. Според тях, обаче, тази настанителна акция е най-лошата до момента. Вече са подадени над 800 писмени недоволства.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР