Започва кампанията “Безопасна Коледа, в рамките на която Държавната агенция

...
Започва кампанията “Безопасна Коледа, в рамките на която Държавната агенция
Коментари Харесай

Започна кампанията „Безопасна Коледа”

Започва акцията “Безопасна Коледа ”, в границите на която Държавната организация за метрологичен и механически контрол ревизира комерсиалните обекти за сигурността на играчки, електрически и светлинни гирлянди, фойерверките и други артикули.
 
Първата инспекция от акцията, която се реализира към този момент осма поредна година, е на стоков базар „ Илиянци ” и в нея вземат участие и публицисти. Управители и продавачи от време на време  напускат комерсиалните обекти, с цел да затруднят инспекциите. Така се случи и при първия обект – щанд в базара, проверяван от контролния орган. От организацията изясняват, че представител на притежателя на обекта би трябвало да участва и в случай че подобен няма, се търси подпомагане от органите на реда.
 
Мирослав Йотов от Главна дирекция „ Контрол на пазара ” в Агенцията на метрологичен и механически контрол сподели, че акцията включва инспекции за необятна гама артикули. От 250 до 1000 лв. е санкцията за едно нарушаване.

По време на „ Безопасна Коледа “ 2017 инспекторите на организацията са направили инспекции на над 900 разнообразни артикули, като за 203 от тях е открито, че не дават отговор на условията. ДАМТН е съставила 102 акта за определяне на административни нарушавания на обща стойност 47 000 лева Сред най-честите нарушавания, които инспекторите на организацията са установили, са били: липса на съдебна експертиза маркировка, която демонстрира, че продуктът е създаден според одобрените европейски стандарти; липса на указания на български език; липса на декларация за сходство, за продуктите, при които тя наложително би трябвало да ги придружава; липса на наложителните предупредителни текстове, свързани с безвредната приложимост или без превода им на български език; липса на информация за название и адрес на виновния стопански оператор, което е значимо, защото разрешава да се наблюдава произходът на продукта.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР