Започва изучаването на новия предмет гражданско образование в гимназията. Новите

...
Започва изучаването на новия предмет гражданско образование в гимназията. Новите
Коментари Харесай

Официално: Нов предмет влиза в гимназията

Започва проучването на новия предмет гражданско обучение в гимназията.
Новите образователни стратегии за учениците в XI и XII клас по български език и по литература, математика, гражданско обучение, непознат език, физическо образование са одобрени, оповестиха от пресцентъра на МОН.
Преподаването по тях ще стартира от образователната 2020/2021 година. С одобряването на тези стратегии се затваря цялостният цикъл за обезпечаване на образованието по общообразователна подготовка за учениците от I до XII клас.
Новият предмет гражданското обучение е ориентиран освен към практическа ориентировка на учениците за актуалната демократична страна, разделянето на управляващите и структурите, само че и към тяхното осмисляне. По-голямото внимание към образуването на политическа просвета цели да подкрепя младежите да взимат независими и виновни решения по настоящите въпроси. Гражданското обучение търси и по-високо развиване на гражданската среда в учебно заведение, която да бъде деен фактор за цялостното развиване на българското гражданско общество.
Постигането на тази цел се осъществя с включване на съществени за гражданското обучение тематики за политиката и демокрацията, правата и отговорностите, идентичността и разликите в обществото, властта и страната, стопанската система и световните проблеми.
По време на разискванията на програмата беше изтъкнато позитивното допълнение на тематиката за гражданските свободи с акцент към структурите и механизмите на страната и обществото и осъзнатото отношение на учениците към тях. Получените мнения за предмета гражданско обучение поддържат програмата. Добавени са като нови понятия - медийна просветеност и омбудсман.
Окончателният тип на програмата по литература е направен след доста необятно и дълготрайно публично разискване. В МОН бяха получени писмени оферти. От април до края на юни бяха извършени 14 срещи с специалисти от РУО и над 1000 учители от цялата страна и с Асоциацията на учителите по български език и литература.
Задължителните текстове са подредени по оферти на преподавателите хронологично в другите тематики – „ Родното и непознатото “, Любовта “, „ Вярата и вярата “, „ Трудът и творчеството “ „ Миналото и паметта “, „ Обществото и властта “, „ Животът и гибелта “, „ Природата “ и „ Изборът и раздвоението “. Дава се опция на учителите към всяка тематика да избират спомагателни текстове съгласно своите персонални визии и методически решения и съгласно равнището, ползите и желанията на учениците.
По този метод на процедура не са налице създатели и творби, които да липсват или отпадат от стратегиите по литература.
Замяната на дадени текстове е подбудена от настояването на учителите за проучване на повече произведения от актуалната българска литература. В окончателната стратегия по литература са включени нови творби. Стихотворението „ Посвещение “ на Петя Дубарова ще се учи в XII клас.
Единадесетокласниците ще учат текста „ Бай Ганьо публицист “ на Алеко Константинов, като се дава опция на учителите да сортират спомагателни текстове, като да вземем за пример „ Бай Ганьо прави избори “. Комедията на Станислав Стратиев „ Балкански синдром “ и „ Ноев ковчег “ на Йордан Радичков също са нови творби, както и „ Крадецът на праскови “ на Емилиян Станев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР