Започва изплащането на обезщетенията в село Шарково, след като и

...
Започва изплащането на обезщетенията в село Шарково, след като и
Коментари Харесай

Изплащат обезщетенията в село Шарково

Започва изплащането на компенсациите в село Шарково, откакто и последните три стада в селото бяха евтаназирани. Най-голямото от тях е на Тодорка Сакалиева – баба Дора.

Тя към момента няма да получи обезщетение, тъй като нейните протоколи не са подготвени още. На нея са ѝ обещани и 100 кози от Карлово, които може да получи, когато завърши триседмичната карантина.

Обезщетения ще се изплащат за всички умъртвени животни включително и за нерегистрираните, даде обещание министърът на земеделието Румен Порожанов.

В мощ остава възбраната за недопускане на хора без адресна регистрация в селата с открита болест от чума по животните. Блокадата ще бъде вдигната след решение на регионалния координационен щаб, а това ще стане след цялостна стерилизация на регионите, съобщи bTV.

Ще продължи вземането на проби от животните за проучване на всеки 20 дни. Сега това става в зона от 10 км към огнищата на болест, само че по рекомендация на задачата от Европейската комисия, зоната ще се разшири на 20 км, с цел да се следи за вероятно разпространяване на болестта от чума.

Част от протестиращите, които пазеха стадото на баба Дора, се реалокираха в Болярово. Там има подозрение за чума в едно стадо – животните на Ани и Тодор Петрови. Властите желаят да вземат повторна проба от стадото. Собствениците обаче към този момент отхвърлят да позволен ветеринари.

Тодор Петров прикани основният прокурор Сотир Цацаров да пристигна на място и да ревизира по какъв начин се взимат проби.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР