Започва изплащането на еднократна помощ от 300 лева на стопанство

...
Започва изплащането на еднократна помощ от 300 лева на стопанство
Коментари Харесай

Започва изплащането на еднократната помощ за щетите от африканската чума

Започва изплащането на еднократна помощ от 300 лв. на стопанство в 21 области в страната, оповестиха от БАБХ.

Право на такова обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони към индустриалните ферми, които отглеждат до пет свине.

Тепърва кметовете би трябвало да разгласят датите и часовете, по време на които стопаните да могат да получат средствата.

Областите, в които ще започва изплащането са Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София град, София област, Търговище, Шумен и Хасково. В някои от общините в тези области изплащането ще продължи в дните и след 2 септември.

Плащания няма да се правят само в област Кърджали, защото там няма подадени заявки за компенсации.

За изплащането на помощите се чака да се включат и чиновници на регионалните дирекции по сигурност на храните.

Припомняме, че на 28 август, министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че огнищата на африканска чума понижават. 33 са огнищата с африканска чума при домашните прасета, като в последните седмици няма записано нито едно огнище при домашните прасета, осведоми министър Танева.

Тогава стана ясно, че Министерски съвет отпуска 28 милиона лв. за ограниченията в битка с чумата по свинете.

Заради болестта бяха умъртвени 80 000 свине в Русенско.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че чака да мине рецесията с чумата, с цел да се подхващат нови ограничения.

На 6 август стана ясно, че Европейски Съюз ни дава 13,9 млн. лева за битка със болестта. Новината пристигна от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис.

След това зам.-министърът на земеделието Янко Иванов съобщи, че може да се наложи да желаяме още пари от Европейски Съюз за справяне с чумата.

На среща с кметовете от област Пазарджик министър председателят Бойко Борисов даде обещание свиневъдите да бъдат обезщетени с 300 лева на двор, на което Корнелия Нинова съобщи, че с 300 лева Борисов се подиграва с паниките на хората.

В тази връзка министър Танева акцентира, че 300 лева за заден двор са задоволителни.

Мая Манолова пък съобщи, че властта се пробва да трансферира безхаберието си на хората.

Заразата порази към този момент три огромни индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които обезпечават близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 30 юли първи позитивни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България.

Президентът Румен Радев пък събра всички виновни министри, шефове на организации и служби. Държавният глава разиска с тях ограниченията против чумата по свинете и методите за справяне със болестта, която се трансформира към този момент в рецесия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР