Започва изграждането на нов проект за ранно предупреждение при извънредни

...
Започва изграждането на нов проект за ранно предупреждение при извънредни
Коментари Харесай

Дават 2,8 млн. лв. за сирени в Стара Загора и Гълъбово

Започва построяването на нов план за ранно предизвестие при изключителни обстановки в Стара Загора и Гълъбово , където са Топлоелектрическа централа " Марица-Изток ". Проектът бе показан от зам.-министър Милко Бернер и 10 специалисти от Министерство на вътрешните работи и администрацията на Стара Загора в Българска телеграфна агенция.

Проектът се споделя: " Д оизграждане на системите за ранно предизвестие и обявяване на популацията и органите за ръководство за дейности при изключителни обстановки, свързани със отбраната Европейската сериозна инфраструктура ". Общата стойност на плана е 2,8 млн. лв. .

Целта му е да построи предпазени връзки и ефикасна връзка на системите за обявяване при изключителни обстановки . Специфичната цел на плана е увеличение потенциала на страната като член на Европейски Съюз и по-добра реакция за отбрана на популацията и на сериозната инфраструктура, защото в този регион има много предприятия, прецизираха изпълнителите на плана.

От локалната полиция припомниха и естествените особености на региона - в Гълъбово имаше наводнения през 2014 -2015 година, в региона бушуваха и горски пожари.

Според Николай Николов от община Стара Загора в региона има сеизмични зони с висока активност, газопреносна система, химични предприятия. До в този момент имаше коли с високоговорители, което забавя информирането на сред 1000 и 5000 души , посочи Николов.

Реалното осъществяване на плана е - създаване на сиренна система за обявяване на популацията и предварителна защита за отбрана на здравето и живота на хората, съответна отбрана на обектите от сериозна инфраструктура. Ще има записани гласови известия с оператор.

Според Младен Петров, който дава отговор за връзките в Министерство на вътрешните работи, сходна система има в 10 регионални града и в 10-км зона към АЕЦ Козлодуй, където са сменени системите, построени преди десетилетия. С този план ще се усили до 39,3% опцията за обявяване.

Целите на плана са да се усили потенциалът за ръководство опасности и рецесии - подготовка за отбрана на популацията на терористични набези - здравето на хората, живеещи в регионите с риск от повреди и обекти от европейската инфраструктура, разясни Петров.

Освен създаване на сирени и записи за типа заплаха, в плана се планува и образование на чиновниците от Министерство на вътрешните работи, които да употребяват и управляват сиренната система. Ще бъдат подготвени и чиновници от общинската администрация.

По време на представянето на плана бе и Цветомир Цеков, шеф на системата за незабавни повиквания 112 . Той изясни, че от 2018 година е признат нов Европейски кодекс за електронни известия , регламентиращ обявяване на популацията в застрашените региони.

Междуведомствена група създава идея за възобновяване на системата на 112, тъй че да може да се предава видео, глас, изображения и сигнали от разнообразни сензори, които предизвестяват за заплаха. Новата система би дала опция за гласово обявяване на локално равнище и по-добра съгласуваност със системите, които вземат участие за оказване на помощ при бедствия и повреди. Целта на обновяването на системата за незабавни повиквания 112 е да има единна платформа за всички институции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР