Започва идентификация на прасетата в Хасковска област. Това е първата

...
Започва идентификация на прасетата в Хасковска област. Това е първата
Коментари Харесай

Започва броене на свинете в Хасковска област заради африканската чума

Започва идентификация на прасетата в Хасковска област. Това е първата от превантивните ограничения, която се взима против африканската чума по свинете.

В регионална администрация бе свикана епизоотичната комисия. Броенето на свинете ще се реализира благодарение на кметовете и ветеринарни лекари. В най-голямата свинеферма в региона се отглеждат 3 000 свине, оповестиха от Булфото.

Превантивна мярка взимат и от регионалното пътно ръководство. Ежедневно ще бъдат почиствани кошовете по главните пътища. Също по този начин всекидневно ще се почистват и паркингите по Автомагистрала “Марица”. От организация “Митници” пък ще почистват около граничните пунктове “Капитан Андреево” и “Капитан Петко Войвода”. Очаква се и Окръжно Пътно Управление да дезинфекцира и паркингите по аутобана.
4
Вече са предизвестени и ловците в района. Те ще наблюдават по време на лов за умрели свине и в случай че има сходен случай незабавно ще алармират способените органи. Ловците също по този начин още могат да подават и сигнал посредством мобилно приложение.

От българската организация на храните припомниха, че предходната година цяла Европа е била в огнища от африканска чума. Само в Румъния тогава огнищата са били към 1 000. Към момента в цялата страна има 15 огнища на африканска чума. БАБХ напомня, че човешкият фактор е главен за бързото разпространяване на африканската чума по свинете и предварителната защита е от значително значение за предотвратяването на големи стопански загуби.

Болестта може да се популяризира както посредством пряк контакт със инфектирани животни, по този начин и посредством нечисти с вируса транспортни средства, облекла и обувки на хора, които са били в контакт със инфектирани прасета, свинско месо, артикули и опаковки от тях, съоръжение, фуражи и други.

Към момента в Хасковски район няма инфектирани животни, както и няма възбрана за превозването им.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР