Започва евтанизирането на всички домашни прасета, отглеждани в 3-километровата зона

...
Започва евтанизирането на всички домашни прасета, отглеждани в 3-километровата зона
Коментари Харесай

Евтанизират всички домашни прасета в 3-километрова зона около Мизия

Започва евтанизирането на всички домашни свине, отглеждани в 3-километровата зона към Мизия, където през вчерашния ден бе доказано съществуването на огнище на болестта африканска чума по свинете /АЧС/, оповестиха от регионалната администрация във Враца след изключително съвещание на Областната епизиотична комисия.

3-километровата зона обгръща територията на града, прилежащото село Сарафово, както и околните села Гложене и Хърлец, които са в община Козлодуй.

Създава се 10-километрова зона за надзор, която обгръща селата Войводово, Софрониево и Крушовица от община Мизия, оряховското село Селановци и град Оряхово, както и село Бутан от община Козлодуй. В тази зона ще бъдат взети кръвни проби от домашните свине, с цел да се ревизира дали има и други инфектирани животни.

На всички пътища за влизане и излизане от Мизия към този момент са основани контролно-пропускателни пунктове, на които влизащите и излизащите коли ще бъдат обработвани против преместване на болестта, оповестява кметът на общината Виолин Крушовенски, представен от Българска телеграфна агенция.

Заразените 4 животни от откритото огнище на болестта в персонално стопанство са евтанизирани още през вчерашния ден, а труповете им са загробени съгласно условията, е допълнил той. Предприети са дейности за обеззаразяване и стерилизация на дворове и пространства за развъждане на животни.

Областната епизоотична комисия се обръща и към ловците и ловните дружинки за повече внимание при отстрела на диви свине или в случай че се натъкнат на умрели или елементи от трупове на убити глигани. Дивите свине са съществени преносители на мощно заразната болест. Болестта не е рискова за хората, само че те също могат да придвижват болестта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР