Започва Баташкото кланеПрочетете ощеБаташкото клане е избиване на по-голямата част

...
Започва Баташкото кланеПрочетете ощеБаташкото клане е избиване на по-голямата част
Коментари Харесай

На този ден: Извършено е Баташкото клане

Започва Баташкото кръвопролитие
Прочетете още
Баташкото кръвопролитие е изтребване на по-голямата част от българското християнско население в село Батак при потушаването на Априлското въстание. То е осъществено от османски башибозук от прилежащите помашки села под директното командване на Ахмед ага Барутанлията. След клането той е наказан и изпратен на изгнание в Диарбекир, само че по-късно е опрощение от султан Абдул Хамид II. Според разнообразни оценки, сред 1400 и 5000 души от селото са избити.

През 1921г. Коко Шанел показва именития парфюм Chanel No. 5.

През 1948г. е основан футболният клуб ЦСКА (София).

Световен ден на акушерката

От 1991 година над 50 страни празнуват на 5 май Международен ден на акушерката. Акушерка е жена, квалифицирана в оказването на помощ на раждащите дами. Акушерка е относително ново разбиране, от времето, когато раждането на децата последователно се придвижва от вкъщи на родилката в болничното заведение.
По-старото разбиране, употребявано в България и в другите славянски страни е баба, което не се покрива с другото схващане за баба (на внуци) и няма връзка с възрастта на дамата. Понятието баба – синоним на акушерка, дотам е останало трайно в езика, че и до през днешния ден денят на родилната помощ продължава да се назовава Бабинден.
Съвременната акушерка е здравно лице с обучение, особено за здравната сестра, само че с подготовка в региона на гинекологията.

Образованата акушерка е въведена като служба в България още през 19 век. Известен временен интервал от време в България акушерката е обслужвала раждащите дами вкъщи им или на мястото, където е почнало раждането. След Втората международна война става наложително раждането да се реализира в болнично заведение.

От 1951 година денят на родилната помощ в България се празнува на 21 януари. През последните години се прави опит той да бъде изместен на 8 януари (нов стил). 

Рожден ден чества Адел



Родена е на 5 май 1988 година в Тотнъм, Северен Лондон. Баща ѝ я изоставя, когато е на две години, оставяйки 20-годишната ѝ майка, за което Адел още не му е дала прошка. Тя стартира да пее от четири годишна възраст. На 11 година тя и нейната майка се реалокират в Брикстън, а по-късно в прилежащия квартал на Южен Лондон – Уест Норуд. Уест Норуд е тематиката за първия запис на Адел, „ Hometown Glory “, написан, когато е била 16-годишна. След като се реалокира в Южен Лондон, стартира да се интересува от R&B реализатори, като Алия. Адел приключва BRIT учебно заведение за театрални изкуства и технологии в Кройдън през май 2006 година, където са съученици с Леона Луис и Джеси Джей.

Рожден ден честват още актьорите Майкъл Пейлин, Джон Рис-Дейвис, българският свещеник Боян Саръев, някогашният министър председател Сергей Станишев, пловдивският футболист Димитър Телкийски, футболистът Йоси Бенаюн, артистите Крейг Дейвид и Крис Браун. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР