започва апостолическото си посещение в Кипър и Гърция, което ще

...
започва апостолическото си посещение в Кипър и Гърция, което ще
Коментари Харесай

Папа Франциск на историческа визита в Кипър и Гърция

стартира апостолическото си посещаване в Кипър и Гърция, което ще продължи от 2 до 6 декември.

Той ще посети Никозия, Ларнака, Атина, както и Лесбос, който се трансформира в един от знаците на актуалната остра миграционна рецесия. На остров Лесбос папата ще има опция да се срещне с мигрантите, които са пристигнали на острова " в търсене на вяра ".

Преди пътуването папата съобщи, че то ще бъде пътешестване до източниците на апостолската религия и братството сред християните от разнообразни вероизповедания.

През 2016 година папа Франциск посети Лесбос за един ден, където се срещна с и архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним.

В Кипър визитата се дефинира като историческо, като значимо интернационално събитие от международен интерес.

Папата ще бъде придружаван от 77 публицисти, оповестиха от държавното бюро за преса и информация. За отразяване на пътуването са упълномощени 200 публицисти от 19 страни.

" Това задгранично пътешестване на папа Франциск, което е 35-то от избирането му през 2013 година, е, наред с другото, значима опция да се покаже на 1,4 милиарда вярващи по света. По този исторически мотив стотици вярващи от прилежащите страни в района се чака да дойдат в Кипър, с цел да вземат присъединяване в икуменическата молитва на понтифа в католическата черква на Светия кръст в Никозия ", оповестиха от ведомството.

" Това е второто посещаване на римокатолически свещеник в Кипър. Очаква се президентът на Кипър да осведоми папа Франциск за последните събития по кипърския въпрос, за последните провокации на Турция по суша и море и за опитите за разрешаване на кипърския въпрос. Усилията и самодейностите на Организация на обединените нации се сблъскват с провокации от страна на Турция ", се споделя в коментар на службата по отношение на визитата.

Очаква се кипърският президент да осведоми римокатолическия свещеник и за филантропични въпроси, свързани с изчезнали лица, отбраната на културното завещание и напъните за поощряване на междурелигиозния разговор. Ще бъдат разисквани въпроси, свързани с имиграцията и бежанците, опазването на околната среда, оправянето с изменението на климата и правата на индивида.

Официалната гала по посрещането на папата в Кипър ще се състои в президентския замък на 2 декември. Държавният глава ще му връчи премия. Понтифът ще посети и архиепископа на Кипър Хризостом и ще се срещне с водачите на Католическата черква в Кипър. В събота на най-големия стадион в Кипър, GSP Open Stadium в Никозия, ще бъде отслужена литургия. Стадионът побира съвсем 23 000 фенове. Общо 7000 електронни билета ще бъдат разполагаем гратис.

" Основният алегоричен миг от пътуването на папа Франциск в Кипър е срещата с бежанците и имигрантите в Никозия ", съобщи държавното управление.

" Кипър е ситуиран на най-източния завършек на Средиземно море и всеки ден приема огромен брой мигранти към други страни в Европейския съюз. Кипърските управляващи вършат всичко допустимо, с цел да се борят с това събитие, като постоянно зачитат правата на индивида и главните свободи на тези хора. Най-големият брой мигранти, идващи на територията, следена от Република Кипър, идва от Турция през окупираните територии ", обявиха от службата.

Очаква се папата да вземе със себе си няколко бежанци в символ на взаимност и човечност.

По време на визитата си в лагера Мория на гръцкия остров Лесбос през април 2016 година папата предложи леговище във Ватикана на 12 бежанци от Сирия.

В събота във видеопослание към жителите на Кипър и Гърция понтифът още веднъж им подсети, че се е трансформирало в " огромно гробище " поради многото мигранти, които са починали в опит да доближат крайбрежията на Европа. В същото време хората, които бягат от " война и беднотия ", постоянно се сблъскват с " неприязън и даже употреба ", а не с гостолюбие, уточни той.

Папа Франциск ще отпътува от Кипър за Гърция на 4 декември.

Според програмата на визитата, след формалното посрещане на летището в Атина, понтифът ще се насочи към президентския замък, където ще бъде признат от гръцкия президент и ще се срещне с министър-председателя. След това папа Франциск ще се обърне към публични лица, членове на дипломатическия корпус и представители на гражданското общество.
Папата прикани за незабавен отговор на климатичната рецесия на срещата на върха COP26
Папа Франциск съобщи в обръщение, оповестено преди срещата на върха COP26, че водачите би трябвало да реагират " незабавно " на климатичната рецесия...

Това ще бъде последвано от среща в Атинската архиепископия с архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним. След това папата ще се насочи към католическата катедрала " Свети Дионисий Ареопагит " и ще беседва с епископи, свещеници, членове на отшелнически ордени и семинаристи.

В неделя папа Франциск ще посети в Лесбос център за приемане и идентифициране на мигранти и същия ден ще се върне в Атина.

В неделя следобяд в Двореца на музиката ще бъде отслужена Божествена литургия. В двореца се намира най-големият орган в Гърция.

Литургията ще се излъчва по целия свят. В концертната зала в Атина са поканени единствено 900 души, а литургията ще се организира при строго съблюдаване на санитарните протоколи.

В Атина са планувани и редица други срещи, а на 6 декември понтифът ще завърши визитата и ще се завърне в Рим.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР